naar top
Gemeente Kruibeke

Beleef Erfgoeddag in OC De Brouwerij op 23 april 2017

23 april ’17 (zo)
Kom op 23 april naar de babyborrel van Zuster Raphaëlle in OC De Brouwerij. Via foto's en verhalen wordt de geschiedenis van het oude moederhuis in Kruibeke terug tot leven gebracht. Na Erfgoeddag verhuist de tentoonstelling naar de kerk van Kruibeke.

Elke moeder herinnert zich haar bevalling als één van de belangrijkste gebeurtenissen in haar leven. Het is daarom niet moeilijk om verschillende verhalen en foto’s te verzamelen uit het vroegere moederhuis in de Sint-Jozef kliniek van Kruibeke. Verhalen vol vreugde, verwarring, maar ook soms verdriet.


Op het grasplein tegenover de kerk van Kruibeke stond ooit de Sint-Jozef kliniek. Tussen 1941 en 1966 werden hier duizenden kinderen geboren uit groot-Kruibeke. Meestal was zuster Raphaëlle, afkomstig uit Kruibeke, de vroedvrouw van dienst. Al wie daar bevallen is, kent haar. Zuster Raphaelle was actief tot de materniteit werd stopgezet. De lokaal culturele organisaties Markant, Davidsfonds Kruibeke, KVLJ, Femma Kruibeke, de heemkundige kring Wissekerke en enkele vrijwilligers zetten samen met de dienst cultuur van Kruibeke hun schouders onder het project ‘Zuster Raphaëlle’.


Via foto’s en verhalen brengen de organisaties de geschiedenis terug tot leven. Op Erfgoeddag, 23 april 2017, nodigen ze iedereen uit voor de babyborrel van zuster Raphaëlle in OC De Brouwerij, met in het bijzonder de kinderen die geboren zijn in het moederhuis. Tijdens de babyborrel gaan we terug in de tijd met een groots geboortefeest. Enkele grootmoeders vertellen het verhaal van hun bevalling, via een interview afgenomen door hun kleinkinderen. In de kelder van de Brouwerij speelt ondertussen een film met enkele getuigenissen uit het moederhuis. Na Erfgoeddag verhuist de tentoonstelling naar de kerk van Kruibeke. Daar zal ze te zien zijn tot zondag 3 september 2017.


PRAKTISCH

 • 23 april 2017 (Erfgoeddag)
  Babyborrel bij Zuster Raphaëlle met tentoonstelling
  Start: 14 uur
  Plaats: OC De Brouwerij, Kruibeke
  Gratis toegang

  Ben je geboren in het moederhuis? Kom op Erfgoeddag om 14.30 uur naar het grasveld voor een groepsfoto.

 • 24 april - 3 september 2017
  Tentoonstelling Zuster Raphaëlle
  Elke dag van 9 tot 18 uur
  Plaats: kerk van Kruibeke
  Gratis toegang

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht