1.000 bakstenen, een Covid-19 herdenkingsmonument voor Kruibeke

Inhoud

Samen met ruim 1.000 Kruibekenaren realiseerde beeldend kunstenaar Clara Spilliaert het participatief kunstproject ‘1.000 bakstenen’. Het project kwam er op initiatief van het Lokaal Bestuur Kruibeke als herdenking aan alle slachtoffers van de COVID-19-pandemie, en eveneens als eerbetoon aan de hulpverleners en een bedanking voor alle solidariteit die op gang kwam. Tijdens de inhuldiging op zondag 12 maart brachten de 1.000 bakstenen ons niet enkel symbolisch bij elkaar, maar ook fysiek. 

“De afstandsregels en de beperkingen op fysiek contact tijdens de coronacrisis maakten ons bewust van het belang van aanrakingen”, vertelt Clara Spilliaert. “De gewoonte om iemand een hand te geven, een simpel gebaar dat verbinding creëert, werd ons plots afgenomen. Dit gebaar, een universeel verlangen naar aanraking, vormde dan ook het basisconcept voor dit project.” Door de verzamelde stenen met handafdrukken samen te brengen tot een kunstwerk, brengt Clara de Kruibekenaren symbolisch terug bij elkaar.

Het doel om minstens 1.000 bakstenen met een handafdruk te vervaardigen, werd behaald. Met die bakstenen werden een aantal gemetste vormen gerealiseerd doorheen de drie dorpskernen. “De pandemie had een grote impact op ons allemaal. Iedereen werd op één of andere manier getroffen. Dat willen we in de vorm van dit kunstproject blijvend gedenken,” legt schepen van welzijn Filip Vercauteren uit. “De locaties werden bewust gekozen. Zo kregen de zwaar getroffen woonzorgcentra Wissekerke en Poldervliet zitbankjes waarop de bewoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Ook op de drie kerkhoven, een plek waar je rouwt en stilstaat bij de doden, werden subtiele ingrepen voorzien.”

Een trotse Clara Spilliaert blikt terug: "Het project werd een jaar geleden letterlijk uit de grond gestampt. Met lokale klei ging ik aan de slag. Het was een lang proces waar veel zweet en spierenpijn bij kwam kijken. Maar met de warme steun en helpende handen van vele Kruibekenaren is het resultaat prachtig en ontroerend."

De weg naar de herdenkingsmonumenten

Hoe het kunstproject tot stand kwam? Duik even mee terug in de tijd

 • 5 juli 2022: 3 ton lokale klei arriveert in Rupelmonde. De ruwe klei wordt bewerkt tot bruikbare klei om bakstenen van te maken.
 • Augustus 2022: 1.000 stenen worden één voor één met de hand voorgevormd.
 • September-oktober 2022: Ruim 1.000 Kruibekenaren plaatsen tijdens 8 handdrukacties (2 in elke deelgemeente en 2 in de woonzorgcentra) hun hand-, voet- of zelfs oorafdruk in de klei. De jongste deelnemer is 6 maanden jong, de oudste is 102 jaar.
 • November 2022-januari 2023: 3 maanden drogen de bakstenen in de radkamer in de getijdenmolen van Rupelmonde.
 • Januari 2023: 3 dagen lang worden ze gebakken in een oven in Gent. Ze worden traag gestookt tot 1060°C en krijgen een rode/roze kleur.
 • Februari 2023: 3 soorten kunstwerken worden voorbereid en gemetseld: 3 banken, 2 wandelpaden en 1 muur.
 • Maart 2023: Op 5 van de 6 locaties wordt een kunstwerk geplaatst. De werken worden geïntegreerd op de drie begraafplaatsen, de twee woonzorgcentra en op het Mercatoreiland. Het wandelpad op de begraafplaats van Bazel volgt pas in mei 2023. Dan is de stilteplek klaar, waarin het pad geïntegreerd wordt.
 • 12 maart 2023: FEEST! 3 jaar na de start van de lockdown worden de kunstwerken feestelijk ingehuldigd. Iedereen is welkom op zondag 12 maart vanaf 11 uur op het Mercatoreiland in Rupelmonde. Kom jij ook?

Clara Spilliaert

Clara Spilliaert, dochter van een Japanse moeder en een Belgische vader, werd geboren in 1993 in Tokio. Ze verhuisde in 2009 naar België. In 2015 behaalde ze haar Master in Beeldende Kunsten aan LUCA School of Arts in Gent, waar ze later ook Keramiek en Glas studeerde. 

Locaties

 • Mercatoreiland Rupelmonde - pad 
 • Begraafplaats, Bazelstraat thv 120, Kruibeke - zitbanken
 • Begraafplaats, Kemphoekstraat, Bazel - vloermotief (installatie zomer 2023)
 • Begraafplaats, Temsestraat, Rupelmonde - muurreliëf
 • WZC Wissekerke, Kruibekestraat 58a, Bazel - zitbank
 • WZC Poldervliet, Bazelstraat 353, Kruibeke - zitbank

Bedankt

Dit kunstwerk werd gerealiseerd met financiële steun van de Vlaamse Overheid. In samenwerking met Otty Park galerij. Met dank aan Wienerberger AG voor de sponsoring van de klei, Stuer François-De Rijck voor het transport van de klei, Museum Rupelklei en Architectenbureau Bart Dehaene voor het advies en Dominic Huyghe, Roy Maes en Trust Bouwwerken voor de uitvoering.
 

Meer info 

Instagram

Bijlagen

 • Kaart_locaties 1.000 bakstenen.pdf 2,6 Mb