10.000 stappen: meer bewegen in beweegvriendelijke buurten

Gepubliceerd op dinsdag 26 okt 2021 om 15:53
Een groot deel van de Vlamingen beweegt nog te weinig. Daarom doet Kruibeke mee aan een 4 jaar durende campagne waarbij 10.000 stappen centraal staat.

Waarom dit project?

Slechts 64% van de volwassenen haalt de aanbevolen beweegnorm van 150 minuten matig tot hoog intensief bewegen per week. Iets minder dan de helft beweegt met andere woorden nog te weinig. Daar wil de Vlaamse overheid wat aan doen. De komende vier jaar wordt de alom bekende 10.000 stappencampagne nieuw leven ingeblazen. Stappen zetten is namelijk de laagdrempeligste manier om dagelijks tot de aanbevolen hoeveelheid beweging te komen. Het getal 10.000 is een streefdoel, maar ook als je dat cijfer niet haalt, is elke stap extra al goed voor de gezondheid. 

Enkel stappen?

Bij matig intensief bewegen horen bijvoorbeeld zwemmen, elektrisch fietsen of stappen aan een goed tempo. Hoog intensief bewegen is bijvoorbeeld joggen, stevig doorfietsen of spitten in de tuin.

Hoe ouder we worden, hoe minder we bewegen. Nochtans is beweging een belangrijk element van een gezonde levensstijl. 

Hoe stimuleert Kruibeke je om te bewegen? 

Onze inwoners kunnen met deze campagne meer aandacht vragen voor een beweegvriendelijke buurt. Zij kunnen leuke raamaffiches ophangen en zo laten zien waarom elke stap voor hen telt.  De affiches zijn te verkrijgen aan het onthaal van de gemeente en in de sporthal De Dulpop. Hang een affiche achter je raam aan de straatkant. Hoe meer affiches, hoe meer we elkaar kunnen motiveren. 

Je wordt via signalisatie ook uitgedaagd om je verplaatsingen in de buurt te voet te doen. Op tal van plaatsen werden wegwijzers aangebracht die je een afstand aanduiden, bijvoorbeeld 392 meter naar de bib of de markt. Er zijn ook infobordjes om de lengte van een straat aan te duiden. Ga op stap door onze gemeente en ontdek talloze wegwijzers in het straatbeeld!