'1000 bakstenen' op weg naar een herdenkingsmonument

Gepubliceerd op dinsdag 16 aug 2022 om 13:31
Als herdenking aan alle slachtoffers, als eerbetoon aan de hulpverleners en als bedanking voor alle solidariteit die op gang kwam, laat Lokaal Bestuur Kruibeke een kunstwerk optrekken. De kunstenaar die hiervoor werd aangesteld is Clara Spilliaert.

Clara trok in september en oktober met kleine kleiblokken in de vorm van een baksteen naar Bazel, Kruibeke en Rupelmonde. Iedereen die wilde, mocht in de natte klei knijpen om zo een handafdruk achter te laten. Op deze manier konden alle inwoners van Kruibeke betrokken worden en de bouwstenen van het kunstproject letterlijk mee vormgeven. Het doel was om 1000 bakstenen te vervaardigen. En daar zijn we in geslaagd!

Met deze bakstenen zal Clara een aantal (gemetste) vormen en ingrepen realiseren (een bank, wandelpad enz.) doorheen de drie dorpskernen. En dit op de volgende locaties: de drie begraafplaatsen, WZC Wissekerke, WZC Poldervliet en het Mercatoreiland. Momenteel drogen de bakstenen, waarna ze gebakken zullen worden. 

De baksteen als vorm verwijst naar de historische context van de streek waar sinds de 14e eeuw ettelijke kleigroeven en baksteenfabrieken floreerden. De kunstenaar neemt deze geschiedenis als gedeelde grond om de omwonenden terug samen te brengen.

Door de afstandsregels en het 'verbod' op huidcontact maakte de coronacrisis ons bewust van het belang van aanrakingen. De gewoonte om iemand een hand te geven, een simpel gebaar dat verbinding creëert, werd ons plots afgenomen. Een hand, een aanraking, kan zoveel verschillende betekenissen hebben binnen de menselijke communicatie: een hand op de schouder kan iemand troosten, aanmoedigen of warmte doorgeven. Dit gebaar, een universeel verlangen naar aanraking, vormt dan ook het basisconcept voor dit project. Door de verzamelde stenen met handafdrukken samen te stellen in een kunstwerk, brengt Clara de bewoners van de gemeente symbolisch terug bij elkaar.

Inhuldiging

Het kunstwerk wordt ingehuldigd op zondag 12 maart 2023 om 11 uur op het Mercatoreiland te Rupelmonde. Iedereen is welkom!

Clara Spilliaert

Clara Spilliaert, dochter van een Japanse moeder en een Belgische vader, werd geboren in 1993 in Tokio. Ze verhuisde in 2009 naar België. In 2015 behaalde ze haar Master in Beeldende Kunsten aan LUCA School of Arts in Gent, waar ze later ook Keramiek en Glas studeerde. 

Volg het project van nabij 

Clara maakte een Instagram pagina over het project. 
Bekijk ook het interview met TV Oost.

Bedankt

Dit kunstwerk wordt gerealiseerd met financiële steun van de Vlaamse Overheid. In samenwerking met Otty Park galerij. Met dank aan: Wienerberger AG en Argex voor de sponsoring klei, Stuer François-De Rijck voor logistieke steun, Museum Rupelklei voor het advies.