'1000 bakstenen' op weg naar een herdenkingsmonument

Gepubliceerd op dinsdag 16 aug 2022 om 13:31
Als herdenking aan alle slachtoffers, als eerbetoon aan de hulpverleners en als bedanking voor alle solidariteit die op gang kwam, laat Lokaal Bestuur Kruibeke een kunstwerk optrekken. De kunstenaar die hiervoor werd aangesteld is Clara Spilliaert. Maar ook jij kan jouw (bak)steentje bijdragen.

Clara trekt de komende maanden met kleine kleiblokken in de vorm van een baksteen naar jullie. Iedereen die wil, mag in de natte klei knijpen om zo een handafdruk achter te laten. Op deze manier worden alle Kruibekenaren betrokken en kan je als inwoner de bouwstenen van het kunstproject letterlijk mee vormgeven. Het doel is om 1000 bakstenen te vervaardigen. Met deze bakstenen zal Clara een aantal (gemetste) vormen en ingrepen realiseren (een bank, wandelpad enz.) doorheen de drie dorpskernen. 

De baksteen als vorm verwijst naar de historische context van de streek waar sinds de 14e eeuw ettelijke kleigroeven en baksteenfabrieken floreerden. De kunstenaar neemt deze geschiedenis als gedeelde grond om de omwonenden terug samen te brengen.

Door de afstandsregels en het 'verbod' op huidcontact maakte de coronacrisis ons bewust van het belang van aanrakingen. De gewoonte om iemand een hand te geven, een simpel gebaar dat verbinding creëert, werd ons plots afgenomen. Een hand, een aanraking, kan zoveel verschillende betekenissen hebben binnen de menselijke communicatie: een hand op de schouder kan iemand troosten, aanmoedigen of warmte doorgeven. Dit gebaar, een universeel verlangen naar aanraking, vormt dan ook het basisconcept voor dit project. Door de verzamelde stenen met handafdrukken samen te stellen in een kunstwerk, brengt Clara de bewoners van de gemeente symbolisch terug bij elkaar.

Wanneer kan je jouw handdruk plaatsen?

Iedereen is welkom, reserveren is niet nodig!

  • 11 september voormalig infokantoor, Nederstraat 1, Rupelmonde, 11u - 15u
  • 13 september OC Brouwerij, OLVrouwplein 18, Kruibeke, 15u – 19u
  • 17 september Gezinsbeurs, Sint Joris, Bazel Kruibekestraat 55A, Bazel, 10u - 14u
  • 4 oktober OC Brouwerij, OLVrouwplein 18, Kruibeke, 15u – 19u
  • 9 oktober Chirolokaal, Weispoel, Bazel, 14u - 18u
  • 15 oktober voormalig infokantoor, Nederstraat 1, Rupelmonde, 15u - 19u

Clara Spilliaert

Clara Spilliaert, dochter van een Japanse moeder en een Belgische vader, werd geboren in 1993 in Tokio. Zij verhuisde in 2009 naar België. In 2015 behaalde ze haar Master in Beeldende Kunsten aan LUCA School of Arts in Gent, waar ze later ook Keramiek en Glas studeerde. 

Volg het project van nabij 

Clara maakte een Instagram pagina over het project. 
Bekijk ook het interview met TV Oost.

Bedankt

Dit kunstwerk wordt gerealiseerd met financiële steun van de Vlaamse Overheid. In samenwerking met Otty Park galerij. Met dank aan: Wienerberger AG en Argex voor de sponsoring klei, Stuer François-De Rijck voor logistieke steun, Museum Rupelklei voor het advies.