‘De recepten van mijn ouders zitten in mij’
‘Ik zie me nog zitten als jongen in onze keuken in Gaza: vader sneed groenten, moeder roerde in de potten en ik keek. Urenlang! Elk recept heb ik opgeslagen en dat komt me nu goed van pas. Elke hap die ik neem, brengt me weer even terug naar Palestina.’
Mahmoud heeft al veel gekookt in zijn leven. Vaak omdat hij niet anders kon. In Palestina had hij verschillende winkels waarvoor hij regelmatig naar China moest afreizen om inkopen te doen.
‘Ik hield niet zo van de Chinese keuken. Ik probeerde wel noodles te eten en te wennen aan de typische Aziatische smaken, maar het lukte me niet. Ik ben dan maar zelf beginnen koken en dat doe ik nog steeds.’
Mahmoud verblijft sinds begin dit jaar in het lokale opvanginitiatief in Kruibeke, in afwachting van zijn eigen woonst en ook hier kookt hij elke dag.
‘Ik begin de dag met falafel - dat zijn gekruide groenteballetjes uit het Midden Oosten - en daar eet ik vaak bonen bij. Ik maak ze net zoals mijn moeder klaar en haal daarvoor de kruiden en ingrediënten in winkels in Antwerpen. Ik vind het fijn om te koken voor mezelf, maar vind het nog fijner om voor anderen te koken. Als ik zie dat mensen houden van de smaken van mijn land, maakt me dat fier.’