‘Onze eigen keuken geeft houvast in een cultuur die nieuw is voor ons’
‘Frieten met biefstuk, hamburgers, wafels en af en toe een ijsje. Ik weet het: supergezond is dat allemaal niet, maar wel lekker. In elk geval mijn meest favoriete Belgische voedsel dat ik tot nu toe ken. De Belgische keuken is veel rijker en gevarieerder, maar ik moet toegeven dat ik alleen maar Georgische gerechten kook.’
Mariami’s ogen fonkelen als ze over Georgië vertelt. Ze is blij over haar land te kunnen praten, maar het is dubbel. Want er is ook gemis. Liever had ze daar in veiligheid kunnen leven.
‘Ik houd van België en zijn mensen, maar ik kan niet anders dan onze vertrouwde lokale gerechten koken voor Makvala en mezelf.
De geuren die we al kennen van toen we kind waren, doen ons de verbinding met ons land voelen. Dat is belangrijk. Via ons eten vinden we houvast in een wereld en cultuur waarin we alles opnieuw moeten leren.
We merken dat Georgië voor veel mensen nog onbekend is, maar TV-chef Jeroen Meus heeft daar wel verandering in gebracht. Hij is naar Georgië gereisd en heeft onze keuken bejubeld.
Gelijk had hij!
Wij eten gerechten die al eeuwen bestaan en die vaak verhalen in zich dragen.
Khachapuri bijvoorbeeld. Dat is een soort van gevuld brood in de vorm van een bootje.
De vrouwen maakten dat toen hun mannen op de Adriatische kust gingen vissen als ritueel om hen te beschermen.
Als ik dat hier, in onze keuken in Rupelmonde maak, breng ik dus letterlijk een stukje Georgië binnen.