AED-toestellen

Inhoud

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED (automatische externe defibrillator), dan heeft het slachtoffer 60 à 70% overlevingskans.

Door het plaatsen van draagbare AED-toestellen op strategische locaties, wil Kruibeke de overlevingskansen na hartfalen verhogen.

Kruibeke beschikt momenteel over AED-toestellen aan de buitengevel van de volgende locaties:

  • Sportcentrum Kerkeputten
  • Sporthal De Dulpop
  • De oude pastorij (centrum Bazel)
  • Gemeentehuis Kruibeke (O.L.Vrouwplein 20, bij de ingang van dienst bevolking)

Vergewis er je bij uwje volgende bezoek even van waar het toestel zich bevindt. Wie weet kan het ooit jouw leven redden!

Er volgen ook nog AED-toestellen worden geplaatst aan de halte van DeWaterbus, ter hoogte van Scaldiana in Rupelmonde en op de markt van Rupelmonde (binnen in 't Stadhuys).

Waar vind je nu zo een AED toestel?

  1. De ReaApp van de Belgische Cardiologische Liga, laat toe de dichtstbijzijnde AED te lokaliseren
  2. http://www.noodgeval.help/

Je herkent het toestel of de kast waar het toestel in zit aan zijn groene kleur en het logo met het hart. Deze kasten zijn afgesloten met een zegel. De zegel breekt vanzelf bij het openen van de kast.

Voor wie

Iedereen kan en mag een AED-toestel bedienen. Het toestel is gebruiksvriendelijk en geeft mondelinge instructies aan de persoon die het hanteert tot de professionele hulpverleners het overnemen. Het is onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet.

Het is belangrijk om in het geval van een hartstilstand ook steeds zo snel mogelijk de hulpdiensten en een hulpverlener te waarschuwen.

Interessante links:

  1. https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/volg-een-opleiding/hulptips/wat-te-doen-bij/eerste-hulp-bij-gebruik-aed-toestel/
  2. Eerste hulp – Rode Kruis app

Bekijk ook

Kruibeke is sinds 2019 een Hartveilige gemeente: er werden AED-toestellen geplaatst, gratis opleidingen voor de bevolking georganiseerd en een samenwerkingsovereenkomst met het Rode Kruis afgesloten.