AED-toestellen

Inhoud

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED (automatische externe defibrillator), dan heeft het slachtoffer 60 à 70% overlevingskans.

Door het plaatsen van draagbare AED-toestellen op strategische locaties, wil Kruibeke de overlevingskansen na hartfalen verhogen. Je herkent het toestel of de kast waarin het toestel zit aan zijn groene kleur en het logo met het hart. Deze kasten zijn afgesloten met een zegel. De zegel breekt vanzelf bij het openen van de kast.

Waar vind je een AED toestel?

  • Sportcentrum Kerkeputten, Kromstraat
  • Sporthal De Dulpop, Beekdam
  • De oude pastorij Bazel, hoek Kruibekestraat-Kerkstraat
  • Gemeentehuis Kruibeke (O.L.Vrouwplein 20, bij de ingang van dienst bevolking)
  • Halte Waterbus, Scheldelei
  • Gelaagstraat, ter hoogte van horecazaak Scaldiana

Er volgt ook nog een AED-toestel op de markt van Rupelmonde (binnen in 't Stadhuys).

Vergewis er je bij je volgende bezoek even van waar het toestel zich bevindt. Wie weet kan het ooit jouw leven redden!

Buiten Kruibeke

  1. De Reanim App van de Belgische Cardiologische Liga laat toe de dichtstbijzijnde AED te lokaliseren
  2. http://www.noodgeval.help/

Voor wie

Iedereen kan en mag een AED-toestel bedienen. Het toestel is gebruiksvriendelijk en geeft mondelinge instructies aan de persoon die het hanteert tot de professionele hulpverleners het overnemen. Het is onmogelijk om het toestel verkeerd of onnodig te gebruiken. Kan een schok niet helpen, dan schokt het toestel niet.

Het is belangrijk om in het geval van een hartstilstand ook steeds zo snel mogelijk de hulpdiensten en een hulpverlener te waarschuwen.

Interessante links:

  1. https://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/volg-een-opleiding/hulptips/wat-te-doen-bij/eerste-hulp-bij-gebruik-aed-toestel/
  2. Eerste hulp – Rode Kruis app

Bekijk ook

Kruibeke is sinds 2019 een Hartveilige gemeente: er werden AED-toestellen geplaatst, gratis opleidingen voor de bevolking georganiseerd en een samenwerkingsovereenkomst met het Rode Kruis afgesloten.