Budgetmeter

Inhoud

Een budgetmeter is een elektriciteits- of aardgasmeter waarbij je op voorhand betaalt voor de elektriciteit of het aardgas dat u verbruikt. Je plaatst vooraf een bepaald bedrag op jouw budgetmeterkaart. Deze kaart plaats je in de budgetmeter en zolang het bedrag niet is opgebruikt, kan je elektriciteit en gas verbruiken. Het systeem is vergelijkbaar met het systeem van de prepaidkaarten van gsm's.

Er zijn aparte budgetmeters voor elektriciteit en voor gas. Met een budgetmeter betaal je de energie op voorhand. Je hebt dus minder kans om schulden op te bouwen.

Het bijkomend voordeel van een budgetmeter elektriciteit is dat de budgetmeter beschikt over een tweevoudig tarief. 's Avonds na 21 uur en in het weekend verbruik je een lager tarief.

Procedure

Als jouw leverancier jouw contract opzegt en je na 2 maanden geen nieuwe leverancier hebt, wordt jouw netbeheerder jouw leverancier. Je krijgt dan de kans om jouw schulden af te betalen via het opstellen van een afbetalingsplan met de sociale dienst van het Team Welzijn, een erkend schuldbemiddelaar of de netbeheerder.

Als je jouw rekeningen ook bij de netbeheerder niet betaalt (na het versturen van een herinneringsbrief en aangetekende ingebrekestelling), zal jouw netbeheerder uiteindelijk een budgetmeter komen plaatsen.

Je mag de plaatsing van een budgetmeter niet weigeren. Als je dat toch weigert, kan je misschien wel helemaal afgesloten worden van elektriciteit en aardgas.

Werking van een budgetmeter:

 • Op het moment dat de budgetmeter geplaatst wordt, krijg je een budgetmeterkaart , een handleiding en een lijst met de dichtstbijzijnde oplaadpunten. Als je zowel een elektriciteits- als een aardgasbudgetmeter hebt, krijg je voor elk een aparte kaart.
 • Je moet dan eerst de budgetermeterkaart voor een bepaald bedrag opladen. In elke gemeente is er minstens één plaats waar de budgetmeterkaart kan opgeladen worden, meestal bij een sociale dienst. Betalen kan in het oplaadpunt zelf via bancontact. De meeste gemeenten aanvaarden geen cash geld. Wil je bij het Team Welzijn cash betalen, dan moet je eerst in het postkantoor het geld op de rekening van de netbeheerder storten. Je krijgt dan een stortingbewijs mee. Met dit stortingbewijs kan je dan naar Team Welzijn gaan en wordt het bedrag op de kaart(en) opgeladen.
 • Wanneer je thuis de kaart in de budgetmeter plaatst, kan je zolang elektriciteit of gas gebruiken tot het bedrag op de kaart opgebruikt is.
 • Daarna zal je terugvallen op een noodkrediet. Je moet dan je kaart gaan herladen.
 • Heb je in de winterperiode geen geld om de kaart op te laden, dan heb je voor aardgas mogelijk recht om een minimale levering. De budgetmeter voor elektriciteit voorziet steeds een minimale levering aan elektriciteit.

Kostprijs

 • De plaatsing van de budgetmeter is gratis. Er worden voor de plaatsing zelf geen extra kosten aangerekend.
 • Je betaalt voor jouw verbruik:
  • de sociale maximumprijs als je daar recht op hebt.
  • in de andere gevallen: een vastgelegde prijs (het gemiddelde van de prijzen van de commerciële leveranciers). Dit is zeker niet het goedkoopste tarief op de markt. Als je geen schulden meer hebt bij de netbeheerder, is het dan ook de moeite om terug op zoek te gaan naar een leverancier die goedkopere prijzen aanbiedt. De goedkoopste leverancier vind je via de V-test van de VREG.

Meer info

Je kan jouw kaart opladen in de kantoren van de Dienst Welzijn, Kruibekestraat 12 te Kruibeke (Bazel) van 8 uur tot 20 uur.

Je kan ook terecht bij het klantenkantoor van Fluvius, Heistraat 88 te Sint-Niklaas. Zij hebben een selfservice zone.