Cadmiumpreventie

Inhoud

In het verleden waaide de uitstoot van een zinksmelterij in Hoboken over de Schelde tot in onze gemeente. Opritten en wegen werden aangelegd met cadmiumrijke zinkslakken geleverd door de fabriek. Het cadmium of lood uit het verleden blijft in de omgeving aanwezig. Zware metalen breken zeer traag af.

Het lokaal bestuur organiseerde samen met Logo-Waasland vzw op 16 juni 2014 een informatievergadering voor de bevolking. Aanwezigen konden inschrijven op een bodemonderzoek door het provinciaal centrum voor milieuonderzoek. 26 gezinnen hebben zich ingeschreven voor

Uit de resultaten van een bodemonderzoek uit 2014, georganiseerd door het lokaal bestuur met Logo-Waasland, blijkt dat vooral de inwoners van Kruibeke, en in mindere mate die van Bazel, rekening moeten houden met de aanwezigheid van hogere cadmiumconcentraties in de bodem.

Tips voor meer gezondheid, minder zware metalen

  • Rook niet en vermijd zeker dat kinderen blootgesteld worden aan sigarettenrook;
  • Was je handen voor het eten en na het buiten spelen/werken;
  • Poets met leidingwater en spoel ook buiten verharde oppervlakken regelmatig af;
  • Dek blootliggende grond af met boomschors, zaai gras of plant bodembedekkers;
  • Zorg voor een gevarieerde voeding. Bij een volwaardige voeding rijk aan eiwitten, calcium en ijzer worden zware metalen, zoals cadmium minder goed opgenomen in ons lichaam.
  • Spoel groenten en fruit goed af voor consumptie;
  • Wil je zelf groenten telen? Controleer eerst de kwaliteit van je bodem. Inwoners die een bodemonderzoek willen laten uitvoeren, vinden alle gegevens op www.gezonduiteigengrond.be. Hier vind je ook een online tool die je advies op maat geeft op basis van de labogegevens.
  • De zuurtegraad en het organisch stofgehalte van de bodem beïnvloedt de opname van zware metalen, zoals cadmium, door planten en groenten. Hou de zuurtegraad van je bodem op peil (pHwater=7 of pHKCl=6,5) door goed te bekalken. Gebruik ook regelmatig een flinke hoeveelheid stalmest of compost om je bodem te verbeteren. Let op voor compost uit eigen tuin, want deze kan ook zware metalen bevatten!
  • Ook putwater en regenwater kunnen verontreinigd zijn met zware metalen. Laat je putwater jaarlijks onderzoeken en gebruik leidingwater om te drinken, te koken of groenten en fruit te wassen.

Meer info

www.gezonduiteigengrond.be