Certificaten op de identiteitskaart vernieuwen

Inhoud

Is je handtekeningcertificaat ongeldig of ingetrokken? Laat dan bij de dienst Bevolking een nieuw certificaat op je eID zetten aan de hand van je pin/pukcode.

Er staan verschillende certificaten op jouw eID die je kan gebruiken:

  • Het authenticatiecertificaat heb je nodig wanneer je je bij een online overheidsdienst (zoals Tax-On-Web, MijnBurgerprofiel, MyMinFin, MyHealthviewer, Mijngezondheid.be...) moet aanmelden.
  • Het handtekeningcertificaat heb je nodig wanneer je digitaal een document wil ondertekenen. Dit certificaat kan pas geactiveerd worden als je 18 jaar bent.

Je kan je certificaten verifiëren door je eID in te lezen met de eIDViewer.

Voorwaarden

Net meerderjarig geworden?

Heb je vóór je achttiende verjaardag een identiteitskaart aangevraagd en ben je intussen 18 geworden? Dan is het belangrijk om met je eID en pin/pukcode langs te komen bij de dienst Bevolking om je digitale handtekening te laten activeren. Van zodra dit in orde is, kun je bijvoorbeeld ook elektronische documenten ondertekenen.

75 jaar of ouder?

Personen van 75 jaar of ouder krijgen een identiteitskaart die 30 jaar geldig is. De certificaten van de elektronische identiteitskaarten die worden uitgereikt aan deze personen, zullen echter om de tien jaar vernieuwd moeten worden om geldig te blijven. Dat is om een functioneel en veilig gebruik van de certificaten te waarborgen (de elektronische identiteitskaart zelf blijft 30 jaar geldig).

Procedure

Je maakt een afspraak bij de Dienst Bevolking in het gemeentehuis.

Je brengt volgende zaken mee:

  • jouw identiteitskaart
  • Pin- of PukcodeCertificaten vernieuwen : Maak een afspraak

Kostprijs

Gratis

Regelgeving

Je kan kennis nemen van de meest recente algemene voorwaarden op volgende website: https://repository.eidpki.belgium.be/#/terms.

Bij de aanmaak van jouw certificaten, door het invoeren van uw PIN-code, accepteer je de algemene voorwaarden.

Om de nieuwe certificaten te kunnen gebruiken, moet je de nieuwste versie van de eID-software (5.1.8) installeren via de website https://eid.belgium.be/nl.

Bijlagen

  • Bijlage 1 - Basistekst gebruiksvoorwaarden certificaten.pdf 248,3 Kb