CO-vergiftiging

Inhoud

Elk jaar opnieuw vallen er dodelijke slachtoffers door CO- of koolstofmonoxidevergiftiging. CO is een geurloos en onzichtbaar gas. Je merkt het dus niet op, tot het te laat is.

CO kan ontstaan in elke ruimte waar verwarmingstoestellen, geisers en boilers op mazout, gas, kolen of hout staan. Enkel elektrische verwarmingstoestellen en radiatoren van de centrale verwarming kunnen geen CO afgeven.

Wat is CO-vergiftiging?

Wanneer er CO in een kamer aanwezig is, adem je dit ongemerkt in en wordt het in je bloed opgenomen. Hierdoor voel je je eerst loom of duizelig en krijg je hoofdpijn. Hoe langer je in een ruimte met CO verblijft, hoe erger de symptomen worden. Later word je misselijk en te krachteloos om je uit de ruimte te verwijderen. Bij hoge concentraties geraak je buiten bewustzijn en kan je sterven.

Ook regelmatige blootstelling aan heel lage concentraties CO kan op langere termijn nadelige effecten hebben: geheugenproblemen, moeilijkheden op school of op het werk, concentratiestoornissen en gemoedswijzigingen.

Wanneer meerdere personen in huis tegelijk dergelijke klachten hebben, of huisdieren zich eigenaardig beginnen te gedragen, kan dit wijzen op CO-vergiftiging.

Wat als iemand CO-vergiftiging heeft?

Het beste wat je kan doen, is onmiddellijk ramen en deuren openzetten, het slachtoffer uit de ruimte brengen, het verwarmingstoestel uitschakelen, en de dokter bellen. Als het slachtoffer bewusteloos is, bel je het noodnummer 112.

Hoe ontstaat CO?

Als er brandstof in een verwarmingstoestel verbrand wordt, is er voortdurend verse lucht nodig. Wanneer te weinig verse lucht in de kamer kan, bijvoorbeeld omdat de kamer tegen de koude tochtvrij en kierdicht is gemaakt, verloopt de verbranding niet goed en komt er CO vrij.

CO kan ook ontstaan als toestellen niet goed afgesteld zijn of als de schoorsteen niet goed 'trekt'. Dit kan verergerd worden door bepaalde weersomstandigheden, wat vaak gemeld wordt op het weerbericht.

De meeste CO-vergiftigingen ontstaan in de badkamer, door onvoldoende verluchting en ongeschikte toestellen. 

Meer info

Hoe kan ik CO-vergiftiging vermijden?

  • Zorg voor aangepaste toestellen. Kleine geisers zonder afvoer naar een schoorsteen zijn zeer gevaarlijk en mogen nooit gebruikt worden voor douche of bad.
  • Bijverwarmingtoestellen op mazout of gas hebben geen afvoer en zijn dus gevaarlijk. Laat deze nooit langer dan een uur aanstaan. Als bijverwarming gebruik je beter elektrische toestellen.
  • Let op de gevaarsignalen: gele vlammen bij gastoestellen, condensatie of damp op muren en ramen.
  • Bij geisers in badkamer en keuken moeten er steeds ventilatieroosters in de deur of de muur aanwezig zijn.
  • Laat kachels niet op de laagste stand branden, dan trekt de schouw niet goed en komt er het meest CO vrij. Zet de kachel liever af als het te warm wordt, of zorg voor een kleiner model dat aangepast is aan de grootte van de ruimte.
  • Zorg dat er steeds frisse lucht in de kamer kan, stop niet alle kieren toe, zorg voor ventilatie.
  • Zorg ervoor dat de schoorsteen goed trekt: hiervoor moet de schoorsteen hoger zijn dan de nok van het dak en regelmatig worden gereinigd.
  • Laat alle verwarmingstoestellen en de schoorsteen regelmatig door een vakman onderhouden.
  • In 'allesbranders' mag je enkel onbehandeld hout of kolen stoken, nooit afval.
  • Informeer je bij de gemeente of de provincie over de premies die je kan krijgen als je verwarmingstoestellen aanpast om CO vergiftiging te voorkomen.