Coronamaatregelen voor ondernemingen

Gepubliceerd op vrijdag 1 okt 2021 om 10:29
Sinds 1 oktober 2021 is de mondmaskerplicht in vele situaties weggevallen. Dat betekent dat zowat alle ondernemers opnieuw de appreciatie van hun klanten op de gezichten kunnen aflezen. We zetten alle maatregelen die nog gelden voor je op een rijtje.

Mondmasker

Vanaf 1 oktober zijn personen ouder dan 12 jaar enkel nog verplicht een mondmasker te dragen in volgende omstandigheden:

 • in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens;
 • in de binnenruimtes van het georganiseerd collectief vervoer (i.e. het vervoer dat vooraf georganiseerd wordt met een duidelijk traject of eindbestemming met een voertuig waar minstens 9+1 zitplaatsen (passagiers + chauffeur) in zijn);
 • in de zorginstellingen;
 • bij medische en niet-medische contactberoepen (contact meer dan 15 minuten);
 • bij evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden en trainingen, en congressen met meer dan 500 personen binnen zonder het gebruik van een Covid Safe Ticket.

Let op: de Vlaamse Overheid kan deze maatregel nog aanpassen naargelang de epidemiologische situatie. 

Indien de afstand van 1.5 meter op de werkplaatsen niet kan nageleefd worden, blijft het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen.

Cafés en discotheken

Voor de horeca betekent dit dat nu definitief alle actieve veiligheidsmaatregelen voorbij zijn.

Passieve maatregelen zoals luchtkwaliteitsmeters, het aanbieden van handontsmetting en de sensibilisering van de klanten blijven van kracht.

Ook discotheken, dancings en nachtclubs kunnen opnieuw openen, weliswaar mét Covid Safe Ticket, controle van de luchtkwaliteit en voldoende ventilatie. Zij werken steeds op basis van de goedgekeurde protocollen.

Evenementen

Alle informatie over het organiseren van evenementen in Kruibeke lees je hier

 • Het Covid Safe Ticket is toegestaan voor evenementen binnen met 500 bezoekers of meer.
 • Het Covid Safe Ticket is toegestaan voor evenementen buiten met 750 bezoekers of meer.
 • Het Covid Safe Ticket moet gebruikt worden voor een evenement binnen met meer dan 3000 personen en buiten met meer dan 5000 personen.

Het mondmasker en sociale afstand zijn bij CST evenementen ook niet langer verplicht. De organisatoren van dergelijke evenementen moeten op voorhand toelating vragen aan de lokale overheid. 

Steunmaatregelen

Het Vlaams beschermingsmechanisme liep op 30 september af. Hotels, discotheken, dancings, feestzalen, een beperkte groep ondernemingen in de eventsector en ook reisbureaus, reisorganisatoren en autocarondernemingen konden nog tot eind september een beroep doen op het beschermingsmechanisme. De aanvraag kan worden ingediend vanaf 15 oktober 2021.

Verschillende andere steunmaatregelen worden in deze periode herbekeken of zelfs stopgezet. Houd daarom steeds de updates van de Vlaamse en Federale Overheden in de gaten:

Steunmaatregelen lokaal bestuur

 • Ondernemers die problemen hebben om de ‘algemene belasting bedrijven’ (aan het Lokaal Bestuur Kruibeke) te betalen, kunnen het lokaal bestuur contacteren over de versoepelde mogelijkheden rond betalingsuitstel of een afbetalingsplan.
 • Horecazaken moeten gedurende zes jaar geen terrasbelasting betalen.
 • Lokaal Bestuur Kruibeke digitaliseert de Kruibeekse Geschenkbon om het lokaal kopen te stimuleren.