Cultuurprijzen

Inhoud

De cultuurraad kent jaarlijks de cultuurprijzen toe. Er is een individuele prijs voor een cultureel verdienstelijk persoon, een prijs voor aanstormend cultureel talent (tot 30 jaar) en drie prijzen voor verenigingen die in de loop van dat jaar een uitzonderlijk evenement of project gerealiseerd hebben. 

Begrijp het begrip cultureel gerust breed: het mag maar hoeft niet over kunst te gaan. 

Winnaars 2020

De individuele cultuurprijs was voor Steven Verberckmoes, medeoprichter van en creatieve brein achter vzw De Sleutels. Met De Sleutels zet Steven zich in om evenementen audiovisueel te ondersteunen: projectie, streaming, geluid en video opnames. In december 2016 projecteerden de Sleutels 900 kindertekeningen op de Sint-Martinuskerk in Beveren, in navolging van de projecties in 2016 op kasteel Wissekerke. 

In de categorie ‘aanstormend talent’ ging Jasper Van Hoey aan de haal met de eerste prijs. Jasper is sedert 2018 de drijvende kracht achter de Schellekesfeesten in Rupelmonde en ook de bezieler van de reuzen van 't Schelleke, die dank zij hem aan een internationale carrière zijn begonnen. Jasper was ook initiatiefnemer van de restauratie van de reus Mercator in 2019 en Philomena en Celest en 2020.

Drie verenigingen vielen in de prijzen voor de organisatie van een uitzonderlijk evenement of project.

De eerste plaats ging naar Radio Barbier, de lokale radio van Kruibeke, waar sedert enkele jaren een nieuwe frisse wind door waait. Radio Barbier probeerde tijdens de lockdowns de Kruibekenaren te verbinden en virtueel bij elkaar te brengen. Zo zetten zij een verzoeklijn op voor en door rusthuisbewoners, organiseerden zij een digitaal trouwfeest, live stream optredens en op Kerstdag en Nieuwjaarsdag stond hun rock en roll chevy (mobiele studio) aan het rusthuis om wensen over te brengen. Radio Barbier maakte ook het programma ‘Joris-radio’, een eerbetoon aan Bazelaar Joris Vermeulen die onverwacht overleed.

De tweede prijs ging naar Wildereenhoor'n, het Kruibeekse vertellerscollectief onder vleugels van Meneer Zee. Wildereenhoor'n bracht tijdens de lockdown raamvertellingen aan huis, coronaproof achter het raam. Hun jaarlijkse vertelfestival 'Op het Randje van de Nacht', dat doorgaat rond Valentijn pasten ze aan ditzelfde concept aan.  

Heemkundige Kring ging als derde met een beeldje naar huis. Tijdens corona brachten zij zeven edities uit van het Cruybeeks Courantje. De publicaties lagen gratis ter beschikking in de winkels die wél open mochten blijven. Er verschenen niet alleen bijdragen van de heemkundige kring maar ook van enkele verenigingen.

Gerelateerde items