Cultuurprijzen

Inhoud

De cultuurraad kent jaarlijks de cultuurprijzen toe. Er is een individuele prijs voor een cultureel verdienstelijk persoon, een prijs voor aanstormend cultureel talent (tot 30 jaar) en een prijs voor een vereniging die in de loop van dat jaar een uitzonderlijk evenement of project gerealiseerd heeft. 

Begrijp het begrip cultureel gerust breed: het mag maar hoeft niet over kunst te gaan. Met de cultuurprijzen wil de adviesraad het brede culturele leven in de bloemetjes zetten en stimuleren. 

Winnaars 2022

Op 14 mei 2023 werden de cultuurprijzen van 2022 uitgereikt. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens de KWAK, die dit jaar doorging in samenwerking met de Vasse Kweek. In de categorie 'individuele prijs' ging Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh met een beeldje naar huis. Pianist Alexander van Britsom won de prijs voor 'aanstormend talent'. BARàBAZ werd de laureaat bij de verenigingen voor hun jaarlijkse en zeer gesmaakte festival (dat in 2023 een sabbatjaar houdt.) Clara Spilliaert kreeg een eervolle vermelding voor haar kunstwerk 1.000 bakstenen.

Genomineerden

De genomineerden in de drie categorieën waren:

INDIVIDUELE PRIJS

Onderkover 
Deze plaatselijke rock coverband vol testosteron en een eindeloze lijst aan meezingers viert zijn 15de verjaardag. Hoog tijd om in de bloemetjes gezet te worden!

Jeroen Van Vaerenbergh 
Als  Foodarcheoloog leert hij ons ‘koken uit de beerput’. Maar ook in onze dorpen kan je hem niets misvragen over onze geschiedenis. Sinds kort ook beroemd in heel Vlaanderen vanwege zijn medewerking aan het 'Verhaal van Vlaanderen' met Tom Waes. 

Bert Deyaert 
Zelf zanger-muzikant bij onder andere M.A.R.V.A. of ‘Mannen Aan de Rand Van de Afgrond’, zorgt Bert voor een warm onthaal van artiesten in zijn cafeetje De Looze Visser in Rupelmonde. Van comedy over folk tot kleinkunst, van over heel de wereld zakken ze af op vraag van Bert. En dat doet hij met veel enthousiasme al jaren.

AANSTORMEND TALENT

Alexander van Britsom
Zijn studies klassieke piano aan het Conservatorium in Antwerpen zijn nog niet voltooid, maar nu al verbaast Alexander door zijn virtuositeit en gedrevenheid op de vleugel.

Simon Feusels
Studeerde in 2021 af aan Sint Lucas in Gent en timmert aan zijn carrière als beeldend kunstenaar. Ondertussen geeft hij les aan d'Academie Beeld van Kruibeke en staat hij mee aan het roer van Zonnewende.

Emiel Van Wouwe
Scenarist van de bekroonde kortfilm 'Daydreamers' die werd opgemerkt tot in New York. Werkt momenteel aan een topsecret programma dat binnenkort de Vlaamse huiskamers binnenrolt. 

VERENIGINGEN

Club d’Amour 
Ze mikken op een 'iets ouder' feestpubliek en verrassen op steeds een andere, maar eigenzinnige locatie. Afgelopen zomer kon je zo de beentjes losschudden in een roze opblaaskerk. 

BARàBAZ 
Groeide uit van een lokale zomerbar tot een heus festival voor de meerwaardezoeker,  waarover Raymond Van Het Groenenwoud zich in 2022 liet ontvallen 'Het is lang geleden dat ik in zo'n feërieke setting mocht optreden'.

Noche Mundial 
Landelijke Gilden en Hofke van Bazel sloegen de handen in elkaar om het lekkerste voor te schotelen voor deze benefiet. De opbrengst ging naar de non-profit organisatie Trias. 

Het bestuur van de cultuurraad maakte de nominaties, de stemming gebeurde door alle socio-culturele verenigingen aangesloten bij de cultuurraad, op de Algemene Vergadering in april. 

Gerelateerde items