Cultuurprijzen

Inhoud

De cultuurraad kent jaarlijks de cultuurprijzen toe. Er is een individuele prijs voor een cultureel verdienstelijk persoon, een prijs voor aanstormend cultureel talent (tot 30 jaar) en drie prijzen voor verenigingen die in de loop van dat jaar een uitzonderlijk evenement of project gerealiseerd hebben. 

Begrijp het begrip cultureel gerust breed: het mag maar hoeft niet over kunst te gaan. 

Met de cultuurprijzen willen we het brede culturele leven in de bloemetjes zetten en stimuleren. Er is een prijs voor verenigingen die in de loop van het jaar een uitzonderlijk evenement of project hebben gerealiseerd, een prijs voor een cultureel verdienstelijk persoon en een prijs voor aanstormend talent.

De winnaar krijgt een prijsbeeldje speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door kunstenaar Rita Venkeleer. Aan de academie van Temse volgde zij Keramiek, Grafiek en textielvorming en kleur zette ze steeds op de voorgrond, een constante in haar werk. Rita wou graag weergeven dat cultuur kleur brengt in het leven en niet enkel een saai woord is. De eenhoorn laat de vele aspecten van Kruibeke zien en de golf is van wilgenhout afkomstig uit onze eigen polders.

Genomineerden en winnaars 2021

Op zondag 11 september 2022 werden onder een stralende zon de Kruibeekse cultuurprijzen 2021 uitgereikt. De uitreiking gebeurde in samenwerking met KWAK (Kruibeekse Week van de Amateurkunsten) en vond plaats aan de karaktervolle CNR-loods in Rupelmonde. De winnaars mochten een prijsbeeldje in ontvangst nemen, speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door kunstenaar Rita Venkeleer. Het beeldje in de vorm van een eenhoorn werd deels vervaardigd uit wilgenhout uit de Polders van Kruibeke en symboliseert de vele aspecten van Kruibeke. Gaffeltuig zorgde voor de muzikale omkadering.

Individuele cultuurprijs

In de categorie ‘individuele cultuurprijs’ werden genomineerd:

  • Wim Temmerman, getalenteerd lichtman en bezieler van kortfilm ‘Het Loze Vissertje’,
  • Beeldhouwer Dominique Huyghe,
  • Het duo Gitte Vancoillie en Meneer Zee (Jan De Maeyer) met het geïllustreerde boek ‘Jij bent alle liefde’.

Illustrator Gitte en rasechte tovenaar met woorden Jan mochten het beeldje in ontvangst nemen.

Cultuurprijs voor verenigingen

In de categorie ‘verenigingen’ werden genomineerd:

  • Showcarrousel met hun jaarlijkse show,
  • Het gezinsfeest van de Gezinsbond,
  • De tractorenstoet van de Landelijke Gilden in samenwerking met Cyriel Van Hoyweghen, Francois Stuer, Michel Oste en Paul Vergauwen.

Tijdens de uitreiking liep het even mis en werd een verkeerde winnaar uitgeroepen. De voorzitter van de cultuurraad biedt hiervoor haar oprechte excuses aan. Ondertussen werd de fout werd rechtgezet en mag Showcarrousel zich winnaar noemen. Onder het motto ‘Niet iedereen kan een ster zijn, maar iedereen verdient een kans om te schitteren’ organiseren ze elk jaar een unieke show in Rupelmonde. Het uitgebreide gezelschap en brengt dans, humor en musical.

Aanstormend talent

In de categorie ‘aanstormend talent’ werden twee duo’s genomineerd:

  • Sofie Van der Vieren en Matthias De Roeck voor hun inzet in de balletschool van Roland Helven,
  • Dj-duo Fly and Solo.  

In deze categorie mochten Sofie en Mathias de prijs in ontvangst nemen. Na het plotselinge overlijden van hun geliefde balletmeester Roland Helven hebben ze de school met veel energie en bravoure overgenomen.

Gerelateerde items