Cultuurprijzen

Inhoud

De cultuurraad kent jaarlijks de cultuurprijzen toe. Er is een individuele prijs voor een cultureel verdienstelijk persoon, een prijs voor aanstormend cultureel talent (tot 30 jaar) en een prijs voor een vereniging die in de loop van dat jaar een uitzonderlijk evenement of project gerealiseerd heeft. 

Begrijp het begrip cultureel gerust breed: het mag maar hoeft niet over kunst te gaan. Met de cultuurprijzen wil de adviesraad het brede culturele leven in de bloemetjes zetten en stimuleren. 

De stemming voor 2023 gebeurt op de Algemene Vergadering van de Cultuurraad op 22 april 2024. Elke aangesloten vereniging heeft één stem. De bekendmaking gebeurt op 21 september tijdens het Smack festival. 

Genomineerden 2023

De genomineerden in de drie categorieën zijn:

INDIVIDUELE PRIJS

Pascal Jonckers
Pascal is fotograaf en omschrijft zichzelf als een gepassioneerde creatieve fotograaf en grafisch ontwerper uit Rupelmonde.
www.lofsart.com


Dave Geukens
Dave is schilder en omschrijft zichzelf in 5 woorden : kasteelconservator, kunstschilder, post-impressionisme, acryl op canvas, passie voor erfgoed en kunst
www.artmajeur.com/dave-geukens


Filip Vanderoost
Filip is muzikant en omschrijft zichzelf in 5 woorden : Piano, samenzang, kwetsbaar, Tiswatis, helend.
Spotify https://open.spotify.com/album/5UKvchKCzlEvz4q1ikJjwY?si=beZXE4-tRXmMMoGn3ybViQ
youtu.be/rTDbpRYqFBg?feature=shared clip Johnny

AANSTORMEND TALENT

Nette De Maeyer
Nette zit in het derde jaar kostuumontwerp op de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Ze omschrijft zichzelf in 5 woorden : gepassioneerd, ambitieus, besluitvaardig, expressief en intuïtief.
Instagram: netteschets


Georges Rottier
Georges is de artiestennaam van Jordi Rottier. Hij is acteur, scenarist, componist en regisseur/filmmaker en maakte de kortfilm Rocky Meets Lucy.
Instagram: Georges.Rottier

VERENIGINGEN

LLOSS Open Air
De organisatie van LLOSS OPEN AIR omschrijft zich in 5 woorden als volgt : Festival, Community, Scenografie, DIY, LLOSS
www.lloss.be

Op het Randje van de Nacht
Is een activiteit van het Kruibeeks vertelcollectief Wildereenhoor'n. Een hartverwarmend verhaal op bestelling tijdens de valentijnperiode. 
www.wildereenhoorn.be


#RondjeKiosk
#Rondjekiosk was een namiddag met optredens van de plaatselijke muziekverenigingen op een authentieke kiosk in de schaduw van de kerktoren van Rupelmonde, ter gelegenheid van Open Monumentendag. Socialistische Harmonie Arbeid en Kunst, Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kruibeke, Koninklijke Fanfare Sint-Jozef Rupelmonde en Koninklijke Harmonie Al Vloeiende Groeiende Bazel zetten hier mee hun schouders onder. 
https://www.kruibeke.be/open-monumentendag-2023

Winnaars 2022

Op 14 mei 2023 werden de cultuurprijzen van 2022 uitgereikt. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens de KWAK, die dit jaar doorging in samenwerking met de Vasse Kweek. In de categorie 'individuele prijs' ging Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh met een beeldje naar huis. Pianist Alexander van Britsom won de prijs voor 'aanstormend talent'. BARàBAZ werd de laureaat bij de verenigingen voor hun jaarlijkse en zeer gesmaakte festival (dat in 2023 een sabbatjaar houdt.) Clara Spilliaert kreeg een eervolle vermelding voor haar kunstwerk 1.000 bakstenen.

Gerelateerde items