Elektronische identiteitskaart (eID) verloren/gestolen/beschadigd

Inhoud

Verlies/diefstal

Bij verlies of vernietiging van de identiteitskaart, moet je zo snel mogelijk aangifte doen bij het gemeentebestuur van jouw hoofdverblijfplaats.

Bij diefstal van de identiteitskaart moet je aangifte doen bij het dichtstbijzijnde politiekantoor. Alsook bij verlies, diefstal of vernietiging van de vreemdelingenkaart of van elk ander verblijfsdocument. 

Indien de politie of het gemeentebestuur niet toegankelijk zijn, kan je aangifte doen bij de HelpDesk ingesteld bij de Algemene Directie Instellingen en Bevolking (tel. 02/518.21.16) . De aangifte leidt tot de onmiddellijke intrekking van de elektronische functies, dit om misbruik te voorkomen.

Je hebt er alle belang bij om het verlies of diefstal van jouw identiteitskaart te melden aan DOCSTOP via het gratis nummer 00800 21 23 21 23 (of als dit nummer niet bereikbaar is, door te bellen naar +322 518 21 23). De gemeente zal vervolgens overgaan tot de annulering van de kaart, waardoor de kaart elke waarde verliest.

Deze actie is onomkeerbaar. Je zal dus steeds een nieuwe identiteitskaart moeten aanvragen.

Indien je jouw kaart terugvindt, moet je deze kaart afgeven op het wijkbureau van de politie ter vernietiging.

Beschadiging

Van zodra je een defect aan de kaart vaststelt, maak je best een afspraak. Dit zowel voor zichtbare schade als onzichtbare (onleesbare chip). Wij versturen de defecte kaart naar het productiecentrum voor onderzoek. Ondertussen krijg je een vervangingsattest, geldig in Belgiƫ.

Maak een afspraak

Meer info

Verlies of diefstal van je elektronische identiteitskaart? | Kruibeke/Temse (politie.be)