Klik op een vraag om het antwoord te openen. Klik opnieuw om het antwoord terug te sluiten.
Lokale besturen zien zich steeds vaker geconfronteerd met complexer wordende uitdagingen, een stijging aan bevoegdheden en gedelegeerde taken vanuit hogere overheden. De krachten bundelen met andere gemeenten helpt om aan deze uitdagingen het hoofd te blijven bieden. Een fusie biedt de mogelijkheid tot meer specialisatie onder het personeel. Zo halen we de benodigde competenties binnen om de uitdagingen aan te pakken. Een grotere gemeente legt bovendien meer gewicht in de schaal als ze haar belangen moet verdedigen. Tot slot krijgen fuserende lokale besturen via een schuldovername een financiële bonus van de Vlaamse Regering. Met 86 882 inwoners (cijfers 2023) zou de schuld van de nieuwe fusiegemeente (Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht) dus met ruim 42 828 500 euro verminderen.
De fusie is pas definitief als de gemeenteraden de beslissing tot fusie genomen hebben en deze doorgeven aan de Vlaamse Regering. De deadline hiervoor ligt op 31 december 2023. Eerder namen de gemeenten een 'principiële beslissing' tot het fuseren om het fusieproces op te starten maar op deze beslissing kunnen ze nog terugkomen.
De nieuwe gemeente gaat officieel van start op 1 januari 2025.
Als het tot een fusie komt, moet de naam ten laatste op 31 december 2023 beslist worden.
Dat Beveren en Kruibeke nu voor elkaar kiezen, lag enigszins voor de hand. Er is al heel wat dat de inwoners bindt: de volksaard en tradities, statige kastelen en de Scheldeboorden die uitnodigen tot allerhande vormen van recreatie. Beveren en Zwijndrecht hebben dankzij de Schelde dan weer delen van een wereldhaven, met bijhorende economische belangen en belangrijke impact op de gemeenten, in hun achtertuin. En tot slot is ook de fierheid op de eigenheid van de (deel)gemeenten een verbindende factor.
De uitdagingen waar lokale besturen vandaag mee geconfronteerd worden, zijn te complex om structureel aan te pakken vanuit een samenwerkingsverband. Zulke complexe uitdagingen zijn beter aan te pakken als gemeenten op een structurele manier de handen in elkaar slaan met één meerjarenplan en een bundeling van besturen en diensten. Een fusie is de meest intensieve vorm van samenwerken.
Volgens cijfers uit januari 2023 zal de nieuwe fusiegemeente zo'n 86.882 inwoners tellen.
De nieuwe fusiegemeente zal een oppervlakte hebben van ruim 200 vierkante kilometer. Daarmee steekt de fusiegemeente Gent voorbij en heeft alleen Antwerpen een (iets) groter grondgebied.
Per gemeente gaat het om: Beveren 150,2 km² + Zwijndrecht 17,8 km² + Kruibeke 33,3 km²
Aantal deelgemeenten: Beveren 8 (Beveren, Doel, Haasdonk, Kallo, Kieldrecht, Melsele, Verrebroek, Vrasene), Zwijndrecht 2 (Zwijndrecht, Burcht), Kruibeke 3 (Kruibeke, Bazel, Rupelmonde)
Alle informatie over de fusie vind je onder het thema fusie.
De nieuwe fusiegemeente kan maar deel uitmaken van één politiezone. Als de fuserende gemeenten deel uitmaken van verschillende politiezones wordt een keuze gemaakt.
De nieuwe fusiegemeente kan maar deel uitmaken van één brandweerzone. Als de fuserende gemeenten deel uitmaken van verschillende brandweerzones wordt een keuze gemaakt.
Daar kunnen we nu nog geen antwoord op geven. Het zal aan het nieuwe bestuur van de fusiegemeente zijn om deze beslissing te nemen. Dat zal dus ten vroegste op 1 januari 2025 zijn.
Voor de start van de nieuwe fusiegemeente houden de fuserende gemeenten een gemeenschappelijke verkiezing op 13-10-2024. De uitslag van deze verkiezingen zal bepalen wie de nieuwe burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden worden.
Welke dienstverlening er zal (blijven) aangeboden worden, is een keuze voor het bestuur.
Dat is mogelijk. Of dat effectief zo zal zijn, hangt af van het feit of uw straat ook in een andere gemeente bestaat. Als dat zo is, wordt u hiervan verwittigd. Waar mogelijk passen wij zelf zaken aan, maar soms zult u zelf stappen moeten ondernemen. We zorgen er in elk geval voor dat u hier zo weinig mogelijk hinder van ondervindt.
De verschillende tarieven en opcentiemen van de 'oude' gemeenten moeten gelijkgesteld worden. Het is aan de nieuwe bestuursploeg om deze keuzes te maken. Eventuele wijzigingen worden pas doorgevoerd na 1 januari 2025.
Een fusie geeft een financiële boost aan de gemeente. De Vlaamse regering neemt bijna 43 miljoen euro schulden over van de nieuwe fusiegemeente. Bovendien kan een fusie voor efficiëntiewinsten zorgen.
Een fusie zal leiden tot efficiëntiewinsten die op lange termijn zichtbaar worden. Maar eerst zal de fusie transitiekosten met zich meebrengen: tijdsinzet van personeel, afstemmen van verschillende werkvormen, integratie van informaticasystemen, externe fusiebegeleiding, communicatie, verbreken van samenwerkingafspraken, .... Anderzijds neemt de Vlaamse regering bijna 43 miljoen euro schulden over van de nieuwe fusiegemeente. Daardoor zijn de transitiekosten al zeker gedekt. De burger merkt natuurlijk het meest van de gemeentelijke belasting. Maar daarover kan nog niets gezegd worden. Het is immers aan de nieuwe bestuursploeg om hierover keuzes te maken. Eventuele wijzigingen worden pas doorgevoerd na 1 januari 2025.
Sowieso vallen de drie gemeente door het nieuwe decreet onder de regio Waasland.
Heb je nog vragen waarop je hierboven geen antwoord vond? Dan kan je ze stellen via fusie@kruibeke.be en worden ze meegenomen in een volgende update van de vragenlijst.