Inhoud
In het charmante polderdorpje Bazel waakte in de 13de eeuw een robuuste waterburcht mee over de Scheldevallei. Later verrees op die plek het statige Kasteel Wissekerke. De adellijke familie Vilain XIIII woonde hier meer dan tweehonderd jaar. In de eerste helft van de 19de eeuw kozen burggraaf Philippe en zijn gemalin Zoé de Feltz voor een visionaire verbouwing in neogotische stijl. Hiervoor namen ze de bekende architect François Verly onder de arm.
Alles wat in die tijd belangrijk was, werd voorzien: een gevel om mee te pronken, een imposante toegangspoort, een prachtig Engels landschapspark met een elegante smeedijzeren hangbrug en een moestuin met exotische vruchten. Bovenop de bestaande duiventoren kwam een waterreservoir voor het kasteel, eronder een hypermoderne ijskelder. In het kasteelinterieur veel Egyptische elementen. De burggravin liet zich inspireren door de optrekjes in empirestijl van haar goede vriend Napoleon.
Kasteel Wissekerke, waar de vooruitstrevende familie Vilain XIIII thuis was.
Sinds 1989 is het kasteel eigendom van de gemeente Kruibeke, die het grote publiek vanaf het begin van harte welkom heet op het domein. De zorgvuldige en uitgebreide restauratie werd in 2022 bekroond met een volledig nieuw en uniek belevingsparcours. Klein en groot kunnen interactief proeven van het adellijke leven in de 19de eeuw – de glorieperiode van het kasteel – en de boeiende, woelige tijdsgeest. Zoé de Feltz neemt de bezoekers mee op pad doorheen de familiegeschiedenis Vilain XIIII, het ontstaan van België, de spanningen tussen katholieken en liberalen, de internationale politiek en haar bijzondere band met Napoleon.
Tot de verbeelding sprekende projecties, drie verschillende audioverhalen, fascinerende objecten, touchscreens, een digitale quiz en soundscapes maken van kasteel Wissekerke één grote teletijdmachine.
De uitnodigende stijlkamers, doekamers en droomkamers spreken alle zintuigen aan. Buiten is het heerlijk kuieren en luieren in het prachtige 19de eeuwse landschapspark. Bij de restanten uit vervlogen tijden wordt de link gelegd met het verhaal binnen.
De gemeente ging voor een stuk van de beleving voor ‘co-creatie’: een intense samenwerking tussen Bailleul Ontwerpbureau, de gemeente én lokaal talent: Een historicus, een foodarcheoloog, een grafisch vormgever, een illustrator, een verhalenverteller, een kantklosster, een hiphop band… Zij zijn de ‘makers’ die voor Kasteel Wissekerke het verschil maakten. En zo is kasteel Wissekerke meer dan ooit een dierbare plaats voor buurtbewoners die met extra plezier uitreikt naar bezoekers. Meer weten? Bailleul Ontwerpbureau schreef hierover de blog 'lokaal talent aan zet'.
Bekijk hier de mooie reportage die Vlaanderen Vakantieland maakte over Kasteel Wissekerke.
Of het fijne filmpje over het kinderparcours door Toerisme Waasland.