Hoe kan je het hoofd bieden aan de stijgende kosten van je factuur?

Gepubliceerd op woensdag 30 mrt 2022 om 14:25
De hoge energiefactuur, nog nooit zo vaak in het nieuws gekomen als vandaag.

Hoe ziet je energiefactuur er eigenlijk uit?

Eerst en vooral moet je weten dat je jaarlijkse gas- en elektriciteitsafrekening bestaat uit drie grote delen: de energiekost, de nettarieven en de heffingen. Je kan enkel op het gedeelte van de energiekost besparen, de nettarieven en heffingen zijn bij elke leverancier hetzelfde.

Wat kan je zelf doen om je energiefactuur te laten dalen?

Energie besparen = geld besparen

1) Vergelijken is de boodschap, dat kan snel en eenvoudig via een online vergelijkingssite. Je stapt bovendien snel en eenvoudig over zonder kosten.

Hoe kan je vergelijken? Via de V-test van de VREG, of via www.mijnenergie.be of www.prijsvergelijker.be met het CREG kwaliteitslabel.

2) Via een energiemeter kan je per toestel je stroomverbruik opmeten. Zo heb je zicht op de “grootverbruikers” en kan je hier eventueel actie ondernemen. Deze meters kan je tijdelijk gratis ontlenen bij de dienst Omgeving of kopen in een DHZ-zaak.

Stel je thermostaat slim in: verwarm enkel als het nodig is. Wanneer er iemand thuis is dus. Anderzijds kan je elke euro die je investeert in energiebesparing, terugverdienen dankzij een lager energieverbruik. En dit hoeft niet meteen veel geld te kosten. Via een energiescan kan samen met jou bekeken worden hoe je zuiniger met energie kan omspringen, je krijgt tips en waar nuttig, plaatst de energiescanner gratis energiebesparend materiaal met een waarde tot 25 euro. Voorbeelden zijn het plaatsen van radiatorfolie, een spaardouchekop, het gebruik van een stekkerdoos, je thermostaat correct afstellen, …

3) Je huis moet minimaal een goeie dakisolatie, hoogrendementsglas en een zuinige verwarming Ook gevel- en vloerisolatie hebben onmiddellijk effect op je energiefactuur. Dit zijn investeringen die wat meer kosten, maar zich op langere termijn wel terugbetalen. Vraag nu gratis renovatieadvies aan huis aan om zicht te krijgen op de belangrijkste ingrepen voor jouw woning, een raming van de kostprijs en terugverdientijd (www.bouwwijs.be/renovatieadvies). Dit advies wordt gefinancierd door de provincie Oost-Vlaanderen en het lokaal bestuur Kruibeke.

Check www.premiezoeker.be om je te informeren over de verschillende premies waarop je recht hebt. Geniet van je van sociaal tarief of heb je een exclusief nachtmeter dan kom je zelfs in aanmerking voor een verhoogde premie.

Ga ook eens na of je niet in aanmerking komt voor een renteloze Vlaamse energielening (www.interwaas.be/renteloze-vlaamse-energielening). Je kan maximaal 15.000 euro ontlenen met een maximale terugbetalingstermijn van 10 jaar.

4) Ga voor hernieuwbaar: is je huis al goed geïsoleerd? Dan kan je je resterende energiebehoefte zoveel mogelijk invullen met hernieuwbare energie. Investeren in zonnepanelen, of warmtepomp(boiler) hebben onmiddellijk effect op je energiefactuur.

5) Bovendien kan je nu via een groepsaankoop via zonnigwaasland.be zonnepanelen tegen een scherpe prijs aankopen!

Heb je het steeds moeilijker om je energiefactuur te betalen?

Wist je dat er heel wat tussenkomsten bestaan om je te helpen?

- De federale regering besliste in oktober 2021 om een éénmalige korting van 80 euro toe te kennen aan alle gezinnen die sociaal tarief genoten op 30 september 2021. (Je hoeft hier zelf niets voor te doen, dit wordt automatisch gestort op je rekening).

- Begin februari 2022 zijn de maatregelen verruimd voor alle burgers met een tijdelijke btw-verlaging op elektriciteit (van 1 april tot en met 30 juni 2022) en een eenmalige energiecheque van 100 euro voor gas. Ook hier hoef je zelf niets voor te doen, dit wordt automatisch verrekend via je energiefactuur.

- De regering heeft onlangs opnieuw een reeks beslissingen genomen die de stijgende energiefacturen moet drukken. Dit is het pakket met nieuwe maatregelen:

  • De btw op elektriciteit blijft voorlopig op zes procent. Gas gaat van 21 naar zes procent. Die maatregel loopt tot eind september en zal dan opnieuw geëvalueerd worden.
  • Ook het brede sociale tarief – waarvan een miljoen gezinnen geniet – wordt verlengd tot eind september.
  • Voor gebruikers van stookolie (mazout), propaan of butaan komt er een eenmalige tegemoetkoming van 200 euro via een cheque. Daarnaast gaat er 17 miljoen naar het stookoliefonds. De mazoutcheque kwam er op aandringen van de PS. In Wallonië verwarmt ongeveer de helft van de gezinnen zich nog met mazout.
  • Voor diesel en benzine worden de accijnzen verlaagd met 17,5 eurocent per liter. Dat komt ongeveer overeen met tien euro op een tank van 60 liter. Deze accijnsverlaging wordt midden juni geëvalueerd. Zodra de prijs opnieuw zakt onder 1,7 euro per liter, gaan de accijnzen opnieuw omhoog. Dat is het zogenaamde cliquet-systeem.
  • De regering garandeert dat de treinkaartjes niet duurderworden. De raad van bestuur van de NMBS had voorgesteld om vanaf juli 2022 een prijsverhoging van 4,5 procent door te voeren om de gestegen energiekosten te financieren. De regering zal die gestegen kosten, zo’n 13 miljoen euro, nu zelf dragen.

Wie de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen of wie het financieel moeilijk heeft, kan langsgaan bij de dienst Welzijn om tijdelijk hulp in te roepen. Neem gerust contact op en maak een afspraak met een maatschappelijk werker.

Meer informatie nodig over wonen en energie, of heb je interesse in een energiescan of een renovatieadvies aan huis?

Neem contact op met het woonloket van de gemeente.

Nood aan meer begeleiding en advies over premies, wonen, de Vlaamse energielening of energiebesparing? Maak een afspraak bij Woonwijzer Waasland. Elke 2de maandag voormiddag zijn we aanwezig in het gemeentehuis (enkel op afspraak).

Waar kan je terecht met al je vragen?

Woonwijzer Waasland

Lamstraat 1139100 Sint-Niklaas 

woonwijzerwaasland@interwaas.be

03/500 47 40