Jodiumtabletten

Inhoud

Kruibeke bevindt zich binnen een straal van 15 km rondom een kerncentrale (Doel-Beveren). De overheid zorgt daarom systematisch voor de bedeling van jodiumtabletten aan de bevolking. De meest recente bedeling van tabletten dateert van 2011.

Wat doet jodium?

Bij een kernramp kan er radioactief jodium vrijkomen. De schildklier slaat het radioactief jodium op. Door de schildklier tijdig met gewoon jodium te verzadigen, zorg je ervoor dat er geen radioactief jodium in je lichaam wordt opgeslagen.

Hoe jonger je bent, hoe kwetsbaarder je bent voor de gevolgen van radioactief jodium. In heel Belgiƫ krijgen families met kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven het advies om een doosje jodiumtabletten af te halen.

Voor wie?

  • Als je in een zone van 20 km rond een nucleaire installatie woont haal je best jodiumtabletten in huis.
  • Als je jonger bent dan 18 jaar, hoe jonger je bent hoe meer kwetsbaar je bent voor de gevolgen van radioactief jodium.

Wanneer innemen?

Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Er word aangeraden om stabiel, niet-radioactief jodium in te nemen. Jodiumtabletten bevatten ongeveer 1000x de dagelijks benodigde dosis voor het lichaam. Zo is je schildklier verzadigd en vermijd je de opname van radioactief jodium door het lichaam. 

Opgelet: nooit zomaar innemen

Je mag nooit jodiumtabletten innemen op eigen initiatief, maar enkel op uitdrukkelijk aanraden van de bevoegde overheden. Het nemen van stabiel jodium is immers enkel doeltreffend als het op het juiste moment gebeurt, op aangeven van experts.

De jodiumtabletten beschermen je niet tegen andere radioactieve stoffen die door het lichaam kunnen opgenomen worden, zoals cesium of strontium. Daarvoor bestaan geen preventieve geneesmiddelen. Je kan er je enkel tegen beschermen door tijdig te schuilen en te voorkomen dat de binnenlucht besmet raakt.

Jodiumtabletten zijn geneesmiddelen, neem de tabletten nooit op eigen initiatief maar wacht tot de overheid dat aanbeveelt. Bij een kernongeval treedt meteen een noodplan in werking. Hoor je sirenes of alarmberichten, blijf dan binnen en sluit ramen en deuren. Zet je radio- en televisietoestel aan of volg de berichtgeving op sociale media via www.facebook.com/gemeenteKruibeke.

Waar kan je tabletten afhalen?

In elke gemeente binnen de zone van 20 km rond een nucleaire site, kan je als individu of collectief gratis jodiumtabletten afhalen bij de apotheker. Elk jaar onderzoekt Sciensano de houdbaarheid van de jodiumtabletten die geproduceerd werden in 2010-2011.

Meer info

Alle info via www.nucleairrisico.be