Inhoud
De laadlocaties zijn parkeerplaatsen exclusief voorbehouden voor het opladen van elektrische wagens. Wanneer je klaar bent met laden, moet je de wagen verplaatsen. Zo krijgen andere e-rijders de kans om hun auto op te laten laden. Je herkent de laadplaatsen aan de specifieke borden en groene kleurvlakken op de grond.
Waar kan je laden?
Elektrisch laden werkt anders dan traditioneel tanken. Benzine, diesel of gas tank je onderweg, meestal als je tank bijna leeg is. Elektrisch laden doe je:
THUIS
70% van de oplaadbeurten gebeuren thuis.
Wil je een oplaadpunt installeren, contacteer je een elektricien of autodealer. Kan je thuis niet opladen of is er geen of onvoldoende publieke laadinfrastructuur in je buurt? Dan kan je voor een 100% elektrisch aangedreven wagen, kosteloos een publieke laadpaal in je buurt aanvragen via een digitaal loket.
OP HET WERK
20% laadt bij op het werk. Nog geen oplaadpunt op het bedrijf? Overtuig je werkgever hierin te investeren.
ONDERWEG
Voor de overige 10% van de laadbeurten kan je gebruikmaken van een publieke laadpaal. Elke gemeente in Vlaanderen telt er minstens één. Handig om tussendoor wat bij te laden tijdens een uitstap.
Locaties over heel Vlaanderen vind je via Openbare laadpunten België: auto opladen in België? (laadpaalelektrischeauto.be)
Meer info
Vraag een publieke laadpaal aan voor je elektrische wagen via het principe 'Paal volgt Wagen' (PvW)
Als burger of ondernemer kan je nu via een digitaal loket kosteloos een aanvraag voor een laadpaal op het openbaar domein indienen. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken zal uw aanvraag toetsen aan de vereiste criteria. Het aanvraagdossier wordt teruggekoppeld naar onze gemeente voor een verdere afhandeling. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet het voertuig 100% elektrisch aangedreven zijn.
De aanvraag kan gebeuren via Eloket (vlaanderen.be)