Mijn VerbouwPremie

Inhoud

Eén digitaal loket voor je verbouwpremies

Investeren in je woning, is op lange termijn de beste remedie tegen energieprijzen die de pan uitswingen. Nu ook bouwmaterialen heel wat duurder zijn geworden, zijn premies meer dan ooit een welgekomen steun voor wie wil renoveren.

De Vlaamse regering besliste om de huidige Vlaamse renovatiepremie van Wonen Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius (voor isolatie en hernieuwbare energie), samen te voegen tot één premie, de Mijn VerbouwPremie. Vanaf 1 oktober 2022 kunnen aanvragers terecht bij één digitaal loket om hun verbouwpremie aan te vragen. Dat is handig!

Lagere inkomens genieten hogere premie

Mijn VerbouwPremie voorziet hogere premies voor eigenaar-bewoners uit lagere inkomensgroepen die de kwaliteit en de energiezuinigheid van hun woning of appartement willen verbeteren. Ook verhuurders van een woning via een sociaal verhuurkantoor, komen in aanmerking voor een hogere premie.

Vanaf wanneer?

De overgang van de oude premies naar de nieuwe Mijn VerbouwPremie zal via een overgangsperiode verlopen:

  • Tot en met 30 juni 2022 blijft alles bij het oude en moet je de renovatiepremie van Wonen Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius apart aanvragen.
  • Van 1 juli 2022 tot 30 september 2022 zal je deze premies niet kunnen aanvragen (tijdelijke aanvraagstop).
  • Vanaf 1 oktober 2022 zal je de Mijn VerbouwPremie online kunnen aanvragen via een eengemaakt digitaal loket via www.mijnverbouwpremie.be.

Welke premies zal je tijdelijk niet kunnen aanvragen?  

Het huidige premieloket van Fluvius zowel op papier als digitaal, zal sluiten vanaf 1 juli 2022 voor volgende premieaanvragen 

  • Premie dakisolatie
  • Premie muurisolatie
  • Premie vloerisolatie
  • Premie hoogrendementsglas
  • Premie warmtepomp (behalve hybride warmtepomp)
  • Premie zonneboiler
  • Premie warmtepompboiler

Andere premies (zoals de EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, de premie voor een hybride warmtepomp en de premie voor sturing van elektrische warmte) kunnen na 1 juli 2022 nog steeds bij Fluvius worden aangevraagd.

De energiepremie van Fluvius voor een condensatieketel voor beschermde afnemers verdwijnt helemaal op 1 juli 2022.  

Premieloket renovatiepremie

Het premieloket van de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen sluit ook op 1 juli 2022, behalve voor condensatieketels op gas voor eigenaar-bewoners met een laag inkomen en voor verhuurders via een sociaal verhuurkantoor.

Tot en met 30 juni kan je de oude renovatiepremie nog aanvragen (eerste of tweede schijf van de aanvraagprocedure) volgens de huidige voorwaarden.   

Aanvragen op papier zullen niet meer aanvaard worden in Mijn VerbouwPremie. Indien je dus nog een papieren aanvraag wil indienen, zal dit voor 1 juli 2022 moeten gebeuren.  

Oud of nieuw premiesysteem?  

Wens je nog een premie aan te vragen aan de huidige voorwaarden bij Fluvius en/of de renovatiepremie, doe dit dan zo snel mogelijk, want na 30 juni 2022 is dit niet meer mogelijk.  

In veel gevallen kan het echter interessanter zijn om te wachten met een premieaanvraag op de opening van het nieuwe digitale aanvraagloket van Mijn VerbouwPremie op 1 oktober 2022. Zeker voor eigenaar-bewoners met een laag of gemiddeld inkomen, die momenteel in aanmerking komen voor de renovatiepremie, kan dit een hogere premie opleveren. 

Je hoeft niet te wachten met uitvoering van de werken om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie.  

Geen dubbele premie voor dezelfde werken 

Vroeg je voor 1 juli 2022 de renovatiepremie en/of een premie aan bij Fluvius, dan kan je voor dezelfde werken Mijn VerbouwPremie niet meer aanvragen. Indien je toch al een isolatie- of glaspremie bij Fluvius hebt aangevraagd voor 1 juli 2022, kan je binnen Mijn VerbouwPremie nog wel een premie aanvragen voor andere werken zoals een nieuw dak, nieuwe ramen of nieuwe gevelbekleding.

Raadpleeg de simulator  

Ontdek via de simulator op welke premies je recht hebt op basis van je inkomen. De simulator is toegankelijk via www.vlaanderen.be/mijnverbouwpremie. Je vindt er ook alle details en voorwaarden.

Vragen of hulp nodig

Je vindt heel wat praktische info terug in de digitale brochure (zie onderaan de pagina).

Heb je vragen over een concrete toepassing van de premie of wens je bijstand om een aanvraag in te dienen?

Contacteer Woonwijzer Waasland.
woonwijzerwaasland@interwaas.be

03 500 47 40

www.woonwijzerwaasland.be

Lamstraat 113
9100 Sint-Niklaas
België

Bijlagen