Van Steen tot Steen langs de Schelde

Gepubliceerd op donderdag 15 jul 2021 om 13:10
'Van Steen tot Steen langs de Schelde’ speelt in op het toeristische groeipotentieel van de Scheldevallei. Toerisme Vlaanderen en Regionaal Landschap Schelde-Durme willen hier een netwerk van erfgoedsites uitbouwen met als hoofdrolspelers de kastelen van Wissekerke (Kruibeke), Bornem en Laarne.

Kastelen als toeristische trekpleisters

Deze drie kastelen liggen op de as tussen het Steen van Antwerpen en het Gravensteen van Gent en zullen meer worden opengesteld voor het publiek. Met deze nieuwe toeristische trekkers willen de projectpartners toeristen de weg tonen naar de Schelde, zijn idyllische dorpen en erfgoed, zijn streekbieren en zijn unieke slikken, schorren en overstromingsgebieden.

Op vlak van investeringen ligt de focus van dit dossier op de kastelen van Bornem, Laarne en Wissekerke. Daarnaast investeert het project ook in het kasteel d’Ursel in Hingene en in Dendermonde. Het verhaal en de marketing trekken dit open naar de ganse Scheldevallei, inclusief de kunststeden Gent en Antwerpen.

In de kastelen van Wissekerke, Bornem en Laarne wordt gefocust op vier punten:

  1. De kastelen zelf worden maximaal opengesteld voor bezoekers.
  2. Ze krijgen allen een state-of-the-art onthaal.
  3. Ze worden sterk ingebed in de nabije en ruimere omgeving (connecting the dots).
  4. Elk van de kastelen pakt uit met een extra ‘reason to visit’.

Kasteel Wissekerke

Kasteel Wissekerke ontplooit zich tot een levend kasteel. Het zet de poorten helemaal open, naar de bezoekers en naar de ‘vrienden van het kasteel’. Die vrienden: dat zijn de doeners, denkers en creatievelingen in en rond Kruibeke. Met filmpjes en audio-opnames, kostuums of tekeningen helpen ze mee om de verhalen van het kasteel tot leven te brengen. Bailleul Ontwerpbureau tekent voor een belevingsvol parcours én trekt het participatieproces. Eind november presenteerden zij hun globale visie voor de toeristisch beleving in het kasteel en op het kasteeldomein. Onderaan deze pagina kan je deze globale visie downloaden. Deze zet de krijtlijnen uit voor wat mogelijk is binnen van Steen tot Steen maar ook op langere termijn. 

Timing

Van januari tot december 2021 werkt Bailleul Ontwerpbureau de plannen verder uit. Vanaf januari 2022 start dan de realisatie en komen ook alle creatievelingen uit Kruibeke die zich registreerden in actie. Maar we tellen vooral af naar de zomer van 2022 voor de grote heropening van het kasteel.