Kastelen van de Schelde

Gepubliceerd op maandag 30 aug 2021 om 13:10
Tussen Gent en Antwerpen waken enkele unieke kastelen over de Schelde. Achter hun stevige muren schuilen boeiende verhalen over een glorieus verleden. Middenin een prachtig groen kader herbeleef je hier de rijke geschiedenis van de Scheldevallei en haar bewoners.

Kastelen als toeristische trekpleisters

Kastelen van de Schelde speelt in op het toeristische groeipotentieel van de Scheldevallei. Toerisme Vlaanderen en Regionaal Landschap Schelde-Durme bouwen hier een netwerk van erfgoedsites uit met als hoofdrolspelers de kastelen van Wissekerke (Kruibeke), Bornem en Laarne. Deze drie kastelen liggen op de as tussen het Steen van Antwerpen en het Gravensteen van Gent. Met deze nieuwe toeristische trekkers willen de projectpartners toeristen de weg tonen naar de Schelde, zijn idyllische dorpen en erfgoed, zijn streekbieren en zijn unieke slikken, schorren en overstromingsgebieden. Ook het kasteel d’Ursel in Hingene en de stad Dendermonde maken mee deel uit van het project. Het verhaal en de marketing trekken dit open naar de ganse Scheldevallei, inclusief de kunststeden Gent en Antwerpen.

In de kastelen van Wissekerke, Bornem en Laarne wordt gefocust op vier punten:

  1. De kastelen zelf worden maximaal opengesteld voor bezoekers.
  2. Ze krijgen allen een state-of-the-art onthaal.
  3. Ze worden sterk ingebed in de nabije en ruimere omgeving (connecting the dots).
  4. Elk van de kastelen pakt uit met een extra ‘reason to visit’.

Ontdek alle kastelen op www.kastelenvandeschelde.be.

Kasteel Wissekerke/ Museum Vilain XIIII

In de eerste fase gebeurden aanpassingswerken om het kasteel veilig en conform de hedendaagse museale normen te krijgen (stabiliteit van de vloeren, vernieuwing van de elektriciteit en sanitair, integratie van ventilatie, ..).

Momenteel wordt hard gewerkt aan de nieuwe beleving. Denk aan projecties, op maat gemaakte meubeltjes, soundscapes, authentieke snuisterijen, … zelfs door enkele plaatselijke talenten die zich opgaven als ‘makers van het kasteel’. 

Ook de restauratie van de Koebrug is opgestart, de brug die reeds enkele jaren in de steigers stond. Enkel het zuidelijke stuk park is hierdoor toegankelijk.

In november start ook de buitenaanleg: een nieuwe toegangsbrug, vernieuwing van de paden, oprichten van enkele hedendaagse verblijfsplekken. Het kasteeldomein zal dan tijdelijk volledig afgesloten zijn, om in het voorjaar van 2023 in volle glorie te heropenen.

Lokaal talent aan zet

Aan de nieuwe kasteelbeleving werkte ook heel wat lokaal talent mee. Bailleul Ontwerpbureau leidde alles in goede banen en maakte er deze hele fijne blog over.