PFAS - Actuele no regret-zones

Gepubliceerd op dinsdag 10 mei 2022 om 18:36
Ovam heeft de risicosites die verband houden met PFAS-verontreiniging geïnventariseerd. Er is een interactieve kaart beschikbaar gesteld met een duidelijk overzicht per gemeente.

De kaart geeft een actueel beeld van alle sites in Vlaanderen die momenteel worden behandeld met betrekking van PFAS-vervuiling – zowel sites waar al verkennende bodemonderzoeken zijn uitgevoerd als sites waar dat onderzoek nog wordt gepland.

De meeste sites hebben te maken met een historische brandweeractiviteit: bestaande en voormalige oefenterreinen van de brandweer of bedrijfsbrandweer, of locaties waar een felle brand werd geblust. Daarnaast telt Vlaanderen heel wat plaatsen met een industriële activiteit met mogelijk gebruik van PFAS. 

Voor Kruibeke zijn er:

  • Drie groene zones: niet-verontreinigde locaties waar de no regret-maatregelen zijn afgeschaft.
  • Twee 'gele' zones: locaties met een lopend of gepland onderzoek, waar tijdelijke no regret-maatregelen uit voorzorg gelden, in afwachting van verdere resultaten.
  • Twee 'rode' zones: onderzochte locatie waar no regret-maatregelen gelden.

Raadpleeg hier de interactieve kaart

Zodra er binnen de 'gele' zones resultaten bekend zijn, worden de inwoners binnen de vooropgestelde perimeter op de hoogte gebracht van eventuele no regret-maatregelen.