naar top
Gemeente Kruibeke
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Tentoonstelling Zuster Raphaëlle

23 april ’17 (zo)
Op Erfgoeddag op 23 april 2017 werd 'de babyborrel van Zuster Raphaëlle' georganiseerd. Via foto's en verhalen werd de geschiedenis van het oude moederhuis in Kruibeke terug tot leven gebracht. De tentoonstelling is nog tot 3 september te bezichtigen in de kerk van Kruibeke.

Elke moeder herinnert zich haar bevalling als één van de belangrijkste gebeurtenissen in haar leven. Het is daarom niet moeilijk om verschillende verhalen en foto’s te verzamelen uit het vroegere moederhuis in de Sint-Jozef kliniek van Kruibeke. Verhalen vol vreugde, verwarring, maar ook soms verdriet.


Op het grasplein tegenover de kerk van Kruibeke stond ooit de Sint-Jozef kliniek. Tussen 1941 en 1966 werden hier duizenden kinderen geboren uit groot-Kruibeke. Meestal was zuster Raphaëlle, afkomstig uit Kruibeke, de vroedvrouw van dienst. Al wie daar bevallen is, kent haar. Zuster Raphaelle was actief tot de materniteit werd stopgezet.

De lokaal culturele organisaties Markant, Davidsfonds Kruibeke, KVLV, Femma Kruibeke, de heemkundige kring Wissekerke en enkele vrijwilligers zetten samen met de dienst cultuur van Kruibeke hun schouders onder het project ‘Zuster Raphaëlle’. Via foto’s en verhalen brachten de organisaties de geschiedenis terug tot leven.

Op Erfgoeddag, 23 april 2017, nodigden ze iedereen uit voor de babyborrel van zuster Raphaëlle in OC De Brouwerij, met in het bijzonder de kinderen die geboren zijn in het moederhuis. Tijdens de babyborrel gingen we terug in de tijd met een groots geboortefeest. Enkele grootmoeders vertelden het verhaal van hun bevalling, via een interview afgenomen door hun kleinkinderen. In de kelder van de Brouwerij speelde ondertussen een film met enkele getuigenissen uit het moederhuis.

U kan de foto's van Erfgoeddag herbekijken via onze media-albums.

Na Erfgoeddag is de tentoonstelling naar de kerk van Kruibeke verhuisd. Daar zal ze te zien zijn vanaf 4 mei tot zondag 3 september 2017.


PRAKTISCH

  • 4 mei - 3 september 2017
    Tentoonstelling Zuster Raphaëlle
    Elke dag van 9 tot 18 uur
    Plaats: kerk van Kruibeke
    Gratis toegang

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht