naar top
Gemeente Kruibeke
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Randenmaaier beschikbaar voor maaien van akkerranden

19 mei ’17 (vr)
Sinds de regelgeving van kracht is dat de eerste meter langs waterlopen niet meer mag behandeld worden met herbiciden wordt er gezocht naar een alternatief beheer. Bramen en (on)kruiden op de akkerranden moeten onder controle worden gehouden. Maak hiervoor gebruik van de randenmaaier.

Hoe gaat u in 2017 het onkruid in de rand van u percelen onderhouden?  

Hoe randen vlot beheren?

Voor het beheer van dreven en randen van een perceel zijn er bij landbouwers en andere beheerders van de open ruimte heel wat vragen en moeilijkheden.  Zeker sinds de regelgeving van kracht is dat de eerste meter langs waterlopen niet meer mag behandeld worden met herbiciden wordt er gezocht naar een alternatief beheer. Maar hoe moeten de randen  dan wel beheert worden zodat bramen en onkruiden onder controle worden gehouden? 

Het niet onderhouden van de randen is geen optie.  Hierdoor verruigen de randen en komen er onkruiden van in de berm door naar het perceel.  Maaien met afvoer is de enige oplossing die op termijn zorgt voor een goed ontwikkelende vegetatie zonder probleemonkruiden. Niet iedereen heeft echter een maaier die geschikt is om dergelijke werkzaamheden uit te voeren.

Met het Agrobeheercentrum willen we een oplossing bieden aan zowel boseigenaar, landbouwers als bewoners in het buitengebied om hun randen te kunnen beheren zonder gebruik te maken van herbiciden. Het maaien kan gebeuren met onze aangepaste klepelmaaier op arm die het maaisel kan laten liggen of weg kan blazen op de akker of in het bos. Niet enkel randen langs waterlopen, maar ook bosranden, dreven en randen tussen percelen of langs grachten kunnen op deze manier onderhouden worden. Ook voor het klepelen van landschappelijke hagen kunnen we de machine inzetten.

Afhankelijk van de teelt kan de maaier voor de inzaai of na de oogst ingezet worden. Bij maispercelen kunnen we ook tussen de mais door rijden.  De tractor zetten we op smal spoor zodat we tussen de rijen kunnen rijden en zo de kant proper kunnen maaien.  In de provincie West-Vlaanderen hebben we een 30 tal percelen die we op deze manier kunnen maaien. 

Maak gebruik van onze randenmaaier aan een voordeling tarief

Dankzij de financiële steun vanuit Leader, en de betrokken gemeentebesturen, kan de kostprijs tijdens de duur van het project beperkt worden. Tijdens de projectfase wordt er een kostprijs aangerekend van 40 euro per uur. Deze prijs omvat alle kosten voor de maaier en de bediening ervan. Daarnaast wordt er ook een aanrijvergoeding van 15 euro per dossier aangerekend.

Op dit moment hebben we hierrond een leader project lopen in de grensregio Waasland.  We kunnen de machines daarom in 2017 enkel inzetten in deze gebieden.  Laat je je randen graag maaien en heb je percelen die liggen in Beveren (O-VL), Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Wachtebeke of Moerbeke? Dan vind je hieronder de contactgegevens. 

Ben je geïnteresseerd om deze maaier in te zetten om jouw randen of dreven te onderhouden neem dan contact op met:

Mathias D’Hooghe [randenmaaierovl@agrobeheercentrum.be of 0473 38 48 74]

Of schrijf je in op de website www.randenmaaier.be

 De machine kan ook ingezet worden voor het scheren van landschappelijke hagen. 

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht