naar top
Gemeente Kruibeke
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Oproep kunstopdracht 2017-18

22 december ’17 (vr)
Het Polderbestuur schrijft samen met gemeente Kruibeke een kunstopdracht uit voor de openbare ruimte aan de parking van de Scheldelei. Kunstenaars die willen deelnemen, moeten voor 31 januari 2018 een ontwerp aan de cultuurdienst bezorgen.

‘Kruibeke, een ontmoeting van natuur en cultuur tussen kastelen en polders‘

De context van het nieuw kunstwerk en/of de nabijheid van de Polders van Kruibeke dienen als inspiratie voor de kunstenaar.

Scheldelei

Vandaag is de Scheldelei dé plek om je auto te parkeren en van daaruit enerzijds een wandeling te starten in de Polders van Kruibeke, of anderzijds de Waterbus te nemen richting Hemiksem of Antwerpen. Ook de veerdienst tussen Hoboken en Kruibeke komt hier aan. Het spreekt voor zich dat hier heel wat passage is van scholieren uit Hoboken of werknemers uit/naar Antwerpen.

Deze plek kent ook een geschiedenis. Door de terreur van de vliegende bommen na de bevrijding in 1944 kwamen er tientallen gezinnen in Kruibeke zonder woning te zitten. De overheid gaf hen een nieuwe “tijdelijke” woning op de Scheldelei. De gezinnen kregen een woning met alle voorzieningen en meteen ook in veel betere of modernere staat dan hun oorspronkelijke woning. Deze woningen werden in de volksmond de ‘barakken’ genoemd. Ze werden gebouwd door bouwfirma Van Laere. Deze Kruibeekse familiale bouwfirma bleef tijdens de oorlog actief en bouwde diverse constructies voor de bezetter. Hierdoor belandden zij in de economische collaboratie en werden zij na de bevrijding onder sekwester geplaatst waardoor zij als straf onder andere deze woningen in opdracht van de Belgische Staat dienden op te richten.

 

Kunstopdracht

De kunstenaar kan een bestaand werk voorstellen, passend binnen de context van de locatie, of een nieuw werk geïnspireerd op het verhaal van de Scheldelei.

Plaatsbezoek met extra informatie is mogelijk. Voor meer informatie kan je terecht bij de cultuurdienst via cultuur@kruibeke.be of 03 740 02 17

 

Timing

Dien je ontwerp in voor 31 januari 2018. Dit kan via mail cultuur@kruibeke.be of per post naar Dienst Cultuur, O.L. Vrouwplein 18, 9150 Kruibeke.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht