naar top
Gemeente Kruibeke
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Een trofee voor kasteel Wissekerke

30 januari ’18 (di)
Het jarenlange werk en de investeringen in het beheer en de restauratie van kasteel Wissekerke leverde de gemeente Kruibeke een deelname op aan het prestigieuze en goedgekeurde hefboomproject ‘Steen tot Steen, kastelen langs de Schelde’ van Toerisme Vlaanderen.

Naast kasteel Wissekerke in Bazel zijn ook kasteel Marnix van Sint-Aldegonde in Bornem en de 14de eeuwse waterburcht van Laarne betrokken in het kastelenproject waarvoor de Vlaamse regering meer dan 4 miljoen euro uittrekt.

Kruibeke investeert zo’n 2,9 miljoen euro, waarvan 60% gerecupereerd wordt via investeringssubsidies, om het kasteel en zijn omgeving klaar te stomen voor de ontvangst van 30 000 internationale bezoekers per jaar vanaf 2022. Zo komt er een betere ontsluiting voor fietsers, extra parkeergelegenheid in de Lamperstraat, een nieuw toeristisch infopunt en een nieuwe bezoekerservaring in het kasteel. Dit jaar al worden de eerste stappen gezet.


Duik in een spannend verhaal


Vanaf 2022 kunnen bezoekers van kasteel Wissekerke de spannendste tijden in de politieke geschiedenis van België en Vlaanderen herbeleven. De 19e-eeuwse sfeer van het kasteel brengt de bezoeker terug naar de tijd van keizer Napoleon, koning Willem I en het ontstaan van België.

De bezoeker krijgt informatie over het vroegere kasteelleven en de diplomatieke omgeving vanuit het perspectief van zijn vroeger bewoners, bijvoorbeeld de huisbediende of de vrouw des huizes, Zoë De Feltz. Er worden verschillende interactieve middelen ingezet om de verhalen te vertellen.

 

Ons kasteel

Kasteel Wissekerke wordt door vele Kruibekenaren in het hart gedragen. Het is een ontmoetingsplaats waar feesten, lezingen, opleidingen en vergaderingen plaatsvinden. Dit is een toegekend recht dat de gemeente haar inwoners niet zomaar wil ontnemen. Als dynamische sociale ruimtes de toekomst van musea zijn, dan is dit iets wat gekoesterd zal worden. In het hele verhaal zal de inwoner van Kruibeke een voortdurende belangrijke rol blijven spelen in en rond het kasteelgebeuren. Er zal onderzocht worden welke functies in het kasteel mogelijk blijven en waar er extra functies, passend in de nieuwe bezoekersbeleving, voor de inwoners kunnen worden toegevoegd.

 

 

State-of-the-artonthaal

Vanaf 1 april 2018 worden toeristen ontvangen in het nieuw toeristisch infopunt in de vestibule van kasteel Wissekerke. Hiermee wordt de eerste stap gezet naar een professioneler onthaal dat zowel de Vlaamse als de internationale bezoeker informeert over de toeristische trekpleisters in Kruibeke. 

Een toeristisch onthaal wordt best georganiseerd in de kern van het toeristisch verkeer. Daarom is beslist dat het toeristisch informatiecentrum vanaf 2022 niet aan het kasteel, maar wel aan de kerk van Bazel, in de huidige bibliotheek ‘De Eenhoorn’, wordt georganiseerd. Het interieur zal worden aangepast aan alle hedendaagse voorzieningen om een state-of-the-artonthaal te worden. Groepen en individuele bezoekers worden hier via de eiland-infopunten en de baliemedewerker ontvangen en geïnformeerd over hun bezoek aan Kruibeke. Er is een gesloten lokaal voorzien waarin groepen een introductie kunnen ontvangen van een gids of door middel van een film.

 

Mobiliteit

Bussen kunnen terecht op de parking van sporthal De Dulpop. Auto’s kunnen parkeren op een nieuwe ‘groene’ parking. Deze groene parking past binnen het goedgekeurde mobiliteitsplan en het net in voege getreden Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor Bazel centrum.

 

Een kasteelomgeving met geschiedkundige toekomst

IOED Erfpunt werkt samen met de gemeentediensten aan een erfgoedplan voor het kasteel en zijn omgeving. Hierdoor kan de gemeente Kruibeke in de toekomst subsidies ontvangen van het agentschap Onroerend Erfgoed voor architecturale en natuurkundige ontwikkelingen.

 

Werk op de plank

Er staat dit jaar een historisch onderzoek op de planning. Het op twee na belangrijkste familiearchief in Vlaanderen, namelijk dat van Vilain XIIII, zal worden bekeken in het licht van het belevingsverhaal in en rond kasteel Wissekerke. Op basis van de bestaande gegevens en op basis van de resultaten van dit onderzoek zal een werkgroep de belangrijke knooppunten uit de geschiedenis optekenen voor een ontwerpersteam.

Een straf kwalitatief team van ontwerpers, dat is samengesteld uit een scenograaf, een ruimtelijke ontwerper, een multimedia coördinator, een storyteller en een scenarist, bereidt vanaf 2019 het parcours voor doorheen het kasteel. Zij bepalen het verhaal per ruimte en selecteren het object of de tool (analoog of digitaal) om dit optimaal te ondersteunen. Voor de installatie van het parcours wordt er samengewerkt met vooraanstaande bedrijven uit België. Er wordt zowel aandacht gegeven aan de individuele beleving als de groepsbeleving. Het parcours wordt op maat ontwikkeld voor scholen, groepen met gidsen, families met kinderen en individuele bezoekers.

 

Meer informatie over het volledig kastelenproject ‘Steen tot Steen, kastelen langs de Schelde’ vind je via http://www.rlsd.be/sterk-merk/nieuws/5992

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht