naar top
Gemeente Kruibeke
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Zorgpunt Waasland, een nieuwe speler in de zorg

07 februari ’18 (wo)
In het Waasland bundelen de OCMW’s van Beveren, Kruibeke, Sint-Niklaas en Zwijndrecht hun krachten in de ouderenzorg. Ze richten samen de openbare zorggroep Zorgpunt Waasland op, waarin ze hun thuiszorg, dienstencentra, dagverzorgingscentra, serviceflats en woonzorgcentra onderbrengen.

Op 1 januari 2019 gaat de nieuwe zorgspeler echt van start. Op 6 februari 2018 gaven de vier partners het eerste startschot met de lancering van de naam en het logo, de ‘Z’ van zorg omgeven door twee handen. "De slogan van Zorgpunt Waasland is ‘goed voor elkaar’. Want samen zijn we sterker. Zorgen doen we samen. Goed. En voor elkaar. Met meer dan 1650 medewerkers, élke dag opnieuw", verklaren de OCMW-voorzitters eensgezind.

Zorgpunt Waasland wordt, na het Zorgbedrijf Antwerpen, één van de grotere spelers in de ouderenzorg in Vlaanderen. Het zorgpunt zal meer dan 1650 medewerkers tewerkstellen en beheert 12 woonzorgcentra met 1103 woongelegenheden, 341 serviceflats en ouderen-woningen, 3 dagverzorgingscentra, 5 dienstencentra, thuiszorgdiensten en centra voor opvang van mensen met een beperking.

Waarom een openbare zorggroep?

De nieuwe openbare zorggroep ‘Zorgpunt Waasland’ staat voor: niet winstgedreven én toegankelijk voor iedereen. We bieden een ruim scala aan zorg aan: warme maaltijden, gezinszorg, kraamzorg, bejaardenzorg, dienstencentra, dagcentra en dagverzorgingscentra, kortverblijf, service- en assistentieflats voor wie nog thuis kan wonen. En woonzorgcentra die een tweede thuis zijn als thuis wonen niet langer mogelijk is.

Door onze regionale bundeling zijn we groter in omvang en verhogen we onze slagkracht. Wat we daarmee winnen, gebruiken we om te innoveren en expertise uit te bouwen in de zorguitdagingen die op ons afkomen: de vergrijzing, de ondersteuning van mantelzorgers, de stijgende thuiszorgvraag van personen met een beperking, de toename van chronisch zieken, de (jong)dementiegolf en de zorg voor bijvoorbeeld mensen met een niet aangeboren hersenaandoening.

Wij bieden hen een zorgcontinuüm of zorgtraject op maat aan, waardoor onze inwoners zolang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, zodat de zorg betaalbaar blijft. Door als grotere speler actief te zijn, kunnen we ook wegen op de dagprijzen in de regio en op het beleid in het Vlaamse zorglandschap.

En niet onbelangrijk: wie zorg nodig heeft, moet kunnen blijven kiezen tussen diverse zorgaanbieders. Het zorgpunt streeft naar samenwerking met artsen, zelfstandig verpleegkundigen en andere woonzorgcentra om een zo goed en breed mogelijk aanbod op ons grondgebied te garanderen.

Groot en tegelijk nabij met lokale punten

Het Zorgpunt Waasland is een regionale samenwerking met een netwerk van lokale punten dat we gaan uitbouwen. Onze contactpunten in Sint-Niklaas en Beveren zijn er om onze 150.000 inwoners te helpen de best mogelijke zorg te vinden. Dat kan in onze eigen voorzieningen zijn, maar ook elders.

Door de veranderingen binnen de lokale besturen, zijn veel OCMW’s bezig met verzelfstandiging van hun ouderenzorg. Met dat verschil dat wij over de gemeentegrenzen heen met niet minder dan vier OCMW’s samen, onze krachten bundelen.

Ook voor de medewerkers een goede zaak

Belangrijk om te benadrukken is dat alle medewerkers aan boord blijven. Niemand verliest zijn of haar job. We worden een stabiele groep met groeipotentieel. Het Zorgpunt is dus ook voor het personeel een goede zaak: garanties op tewerkstelling in de openbare sector, meer doorgroeimogelijkheden, meer ontwikkelingskansen en mogelijkheden om binnen de eigen organisatie van job of locatie te veranderen. Tegen 2020 komt er een gezamenlijke rechtspositieregeling voor het personeel.

Alle medewerkers van de betrokken zorgdiensten stappen op 1 januari 2019 automatisch over naar het Zorgpunt Waasland. De medewerkers van de ondersteunende diensten gaan naar het nieuwe Zorgpunt of naar de gemeente. Dit dossier is op dit ogenblik in voorbereiding.

Zorgpunt Waasland: een nieuwe naam én logo

De nieuwe naam en het nieuwe logo weerspiegelen perfect waarvoor het Zorgpunt staat. We willen dé referentie zijn voor Zorg in het Waasland. De ‘Z’ van zorg is een krachtig symbool dat voor zich spreekt. Die krijgt vorm door twee handen. De bovenste hand staat voor onze deskundigheid. We willen een compleet, kwalitatief en voor iedereen toegankelijk aanbod doen. De hand onderaan verwijst naar onze empathie. Iedereen kan bij ons terecht voor een aangepast zorgaanbod op maat van de zorgvrager en zijn mantelzorgers.

Het logo wordt aangevuld met de slogan ‘goed voor elkaar’. Maar het logo kan als icoon perfect op zich staan. Er komen ook geen deellogo’s voor bijvoorbeeld de woonzorgcentra of de dienstencentra. De keuze voor één logo maakt immers de groep: een grote organisatie, die opgebouwd is met zorgpunten in de regio, die elkaar aanvullen en versterken. Vandaar de slogan: goed voor elkaar.

Fasering

De komende maanden zetten we het Zorgpunt Waasland in de markt met folders, banners, stickers op de briefwisseling en een eigen website in het najaar van 2018. De invoering van de nieuwe huisstijl zal geleidelijk aan gebeuren. Vanaf morgen toeren de eerste auto’s in de look van het Zorgpunt Waasland rond.

Je kan het volledige persbericht lezen via onderstaande link.

 

INFO EN VRAGEN OVER ZORG

CLUSTER OOST (BEVEREN, KRUIBEKE EN ZWIJNDRECHT)

Oude Zandstraat 92

9120 Beveren

info.woonzorg@beveren.be

Kruibeke: 03 740 96 16

Beveren: 03 750 46 69

Zwijndrecht: 03 250 18 05

Vanaf 01-01-2019: 03 750 92 92

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht
Zorgpunt_lancering

Openingsuren & contact

Team Ouderen en Zorg

adres
Kruibekestraat 129150 Bazel
Tel. tel.
03 740 96 16
Tel. tel.
03 740 96 13
Tel. tel.
03 740 96 23

Deel deze pagina