naar top
Gemeente Kruibeke

Elia vervangt de geleiders op het traject Mercator-Horta

03 april ’18 (di)
Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, vervangt momenteel de hoogspanningskabels tussen het hoogspanningsstation Horta in Zomergem en het station Rodenhuize in Gent.
Werken verlopen in twee stappen

Vorig jaar is de eerste fase van de werken succesvol afgerond, toen werden de masten en funderingen versterkt. Nu vervangt Elia de oude geleiders door een nieuw type geleiders. Geleiders zijn de kabels aan de hoogspanningsmasten die de elektriciteit vervoeren. De nieuwe geleiders kunnen meer energie transporteren. Dit is nodig om het elektriciteitsnet te verbeteren.

Het vervangen van de geleiders verloopt in twee stappen:

  • Stap 1 (april - juli 2018): geleiders vervangen tussen hoogspanningsstation Horta in Zomergem en station Rodenhuize in Gent.
  • Stap 2 (juli – oktober 2018 en april – juli 2019): werken tussen de stations Rodenhuize in Gent en Mercator in Kruibeke. Update 22 augustus 2018: Dit is vanaf 3 september 2018 gepland omdat de werken tussen Zomergem en Gent meer tijd in beslag hebben genomen.
Belangrijk voor bevoorradingszekerheid

Elia werkt aan deze bestaande hoogspanningslijn voor verschillende redenen. Deze lijn brengt namelijk de hernieuwbare energie van de windparken op zee aan land.
Daarnaast maakt de versterking van deze as het mogelijk om meer elektriciteit in te voeren vanuit het buitenland, en dat is goed voor de bevoorradingszekerheid. Ten slotte bevorderen deze werken de energie-uitwisseling met onze buurlanden Engeland, Frankrijk en Nederland wat de internationale marktwerking verbetert en de energieprijs concurrentiëler maakt.

Elia steeds bereikbaar voor vragen

Op de website van Elia (www.elia.be/mercator-horta) kan u meer informatie terugvinden over het project, het laatste nieuws en het verloop van de werken. Omwonenden die rechtstreeks impact zullen ondervinden van de werken, worden persoonlijk gecontacteerd door Elia. Met vragen over het project kan u terecht op omwonenden@elia.be of telefonisch op het gratis infonummer 0800 11 089 (tijdens de kantooruren). U kan u ook inschrijven op de digitale nieuwsbrief door een mail te sturen naar bovenstaand e-mailadres.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht