naar top
Gemeente Kruibeke
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Nieuwe publieke laadpaal voor elektrische wagens

04 juli ’18 (wo)
De eerste laadpaal in de gemeente Kruibeke werd officieel in dienst genomen. Het ‘tankstation’ voor elektrische wagens bevindt zich op de parking van sporthal De Dulpop (Beekdam 1, Bazel). Ook ter hoogte van Bazelstraat 82 werd dit jaar een laadpaal geplaatst.

De gemeente plant nog een extra laadpaal in 2019 en twee laadpalen in 2020. De exacte timing en locaties moeten nog worden bepaald. Er kunnen twee voertuigen gelijktijdig worden opgeladen.

 

Publieke laadpalen zijn belangrijke aanvulling

Eandis en Kruibeke bepaalden in overleg waar de publieke laadpalen het best werden voorzien rekening houdende met het lokale parkeerbeleid, autodeellocaties, de aanwezigheid van druk-bezochte sites, knooppunten van openbaar vervoer en de beschikbaarheid en de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk. Op termijn moet elke eigenaar van een elektrische wagen binnen een straal van 500 m een publieke laadpaal ter beschikking hebben.

 

De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben de Vlaamse Overheid en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen. De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.

 

Waar wordt het meest opgeladen?

Uit studies blijkt dat 70% van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20% van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer laadpunten voorzien voor hun werknemers, bezoekers of klanten om op of bij te laden. Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10%. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en de afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen.

 

Plaatsen met publieke laadpalen zijn terug te vinden op de website van de Vlaamse overheid www.milieuvriendelijkevoertuigen.be.

 

Het is de combinatie van alle types laadpunten die elektrisch rijden in Vlaanderen aantrekkelijk en makkelijk moet maken.

 

 

Laadpaal op verzoek

Publieke laadpalen zijn ook cruciaal voor wie niet de mogelijkheid heeft in of rond de woning een privé-oplaadpunt te plaatsen. Particulieren kunnen de kosteloze plaatsing van een publieke laadpaal in de buurt bij Eandis aanvragen via een online webtool op www.eandis.be/laadpaal-aanvragen.

Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2500 publieke laadpalen.

 

Tarieven

Eenvoudig opladen aan een marktconform laadtarief is een manier om drempels weg te werken. Het is mogelijk om met de meest voorkomende laadkaarten toegang te krijgen tot de publieke laadpalen. Deze laadkaarten zijn verkrijgbaar via onderstaande Mobility Service Providers (MSP’s).

MSP Website om een laadpas aan te vragen
Blue Corner http://www.bluecorner.be/abonnementen.php
BMW Charge Now https://www.chargenow.com/web/chargenow-be/charge
Eneco www.eneco.nl/grootzakelijk/elektrisch-laden/onderweg
EV-Box www.ev-box.nl/producten/laadpassen
EV-Point www.ev-point.be/nl/ev-pass/ev-pass-info
Optimile www.optimile.eu/mobility-service-provider
PlugSurfing www.plugsurfing.com/vlaanderen
The New Motion BE www.thenewmotion.be/be/producten/laadpas/

Deze MSP’s mogen om hun werkingskosten te dekken een supplement aanrekenen bovenop het geafficheerde tarief van 0,325 EUR/kWh. Hoeveel dat is, kan u nakijken op de respectievelijke websites. Bij sommige partijen is dit een klein supplement op het kWh-tarief, bij anderen een vaste kost per laadsessie, of een maandelijkse abonnementskost. Met PlugSurfing is er (als enige partij) de garantie dat geen enkel supplement aangerekend wordt bovenop de 0,325 EUR/kWh.

Nieuwsoverzicht
Elektrische Laadpaal

Openingsuren & contact

Technische dienst gemeente

adres
O.L.Vrouwplein 18-209150 Kruibeke
Tel. tel.
03 740 02 36
e-mail
td@kruibeke.be

Deel deze pagina