naar top
Gemeente Kruibeke
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Toegankelijke verkiezingen: info voor kiezers met een beperking

17 september ’18 (ma)
Uw stem uitbrengen lijkt eenvoudig, maar niet iedereen ervaart dat zo. Ook personen met een beperking moeten hun stemvoorkeur op 14 oktober kenbaar kunnen maken. Hier vindt u een overzicht van de faciliteiten waar u als kiezer recht op hebt samen met nog enkele tips.

Hoe het stembureau bereiken? 

Het stemlokaal ligt meestal in uw onmiddellijke omgeving. Wie toch wat verder moet, kan gebruik maken van het openbaar vervoer. Op de website van De Lijn leest u of een bushalte van De Lijn toegankelijk is of niet.

Personen met een beperking kunnen gebruik maken van aangepast vervoer zoals op andere zondagen. De website Meermobiel leidt u naar een geschikte aanbieder van aangepast vervoer en houdt rekening met het speciale aanbod voor 14 oktober.

De toegankelijkheid van stembureaus

De brochure ‘Toegankelijkheid van stemlokalen’ van Inter en het Agentschap Binnenlands Bestuur bevat belangrijke richtlijnen voor lokale besturen om toegankelijke verkiezingen te organiseren.

Elke verkiezingslocatie beschikt over minstens één aangepast stemhokje dat vlot bereikbaar is. Dat is wat ruimer bemeten, voorzien van een tafel waaraan je kan zitten, een stoel en een vergrootglas. Signalisatie wijst u de weg van bij de ingang. Bij twijfel kunt u de hulp inroepen van de voorzitter, want het aangepast stemhokje kan zich in een ander stembureau bevinden dan deze die op uw oproepingsbrief vermeld staat.

Begeleiding in het stemhokje

Als u niet in staat bent om alleen naar het stemhokje te gaan of om zelf uw stem uit te brengen, kunt u zich laten helpen door een vertrouwenspersoon. Leg dat uit aan de voorzitter als u aankomt of toon hem een document dat bewijst dat u bijstand nodig hebt. De voorzitter zal de naam noteren van de persoon die u hulp verleent.

Stemmen bij volmacht

Door omstandigheden – bijvoorbeeld om medische redenen – kunt u verhinderd zijn om te stemmen. Als u een medisch attest kunt voorleggen, mag u een volmacht geven aan een andere kiezer om in uw naam te stemmen. Hier leest u hoe u een volmacht kunt geven.

Hoe stemmen?

163 Vlaamse gemeenten stemmen digitaal op 14 oktober. De stemcomputers verschillen van gemeente tot gemeente, want twee type computers zijn in omloop. Hoe je digitaal stemt in Kruibeke, zie je op dit filmpje.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Bevolking

adres
O.L.Vrouwplein 18-209150 Kruibeke
Tel. tel.
03 740 02 13
Tel. tel.
03 740 02 12
Tel. tel.
03 740 03 13
e-mail
bevolking@kruibeke.be

Deel deze pagina