naar top
Gemeente Kruibeke

Vangnachten voor zwerfkatten

15 april ’19 (ma)
Van maandag 15 april tot donderdag 18 april 2019 worden er in samenwerking met RATO vzw vangnachten voor zwerfkatten georganiseerd.

Om een gezonde kattenpopulatie in de gemeente Kruibeke te verkrijgen, werkt de gemeente samen met Rato vzw. De eerstvolgende vangactie georganiseerd in samenwerking met Rato vzw gaat door in april 2019.

De gevangen zwerfkatten worden door een dierenarts onderzocht, onvruchtbaar gemaakt en krijgen een herkenningsknip in het oor alvorens ze terug worden uitgezet. Erg zieke dieren (kattenaids, kattenlucose) worden pijnloos uit hun lijden verlost.

De vangnachten gaan door op 15, 16, 17 en 18 april 2019.

Inwoners kunnen zwerfkattenlocaties melden aan de milieudienst, met vermelding van naam, adres en telefoonnummer van de melder, het aantal katten én het adres waar de katten zich bevinden.

Een paar dagen voor de vangnachten plaatsvinden, worden de melders gecontacteerd door de medewerkers van Rato vzw zodat een duidelijk beeld wordt bekomen over welke katten het gaat. Vanaf 22 oktober zal vzw Rato dan starten met het plaatsen van vangkooien.  De kooien blijven ’s nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de dierenarts voor behandeling.  Na de behandeling worden de katten terug uitgezet op de plaats waar ze werden gevangen.

Aan de eigenaars van huiskatten wordt gevraagd om op de vangnachten ofwel de huiskat een halsbandje om te doen, zodat de huiskat zich duidelijk onderscheidt van een zwerfkat, ofwel de huiskat binnen te houden.

Gelieve op de vangnachten de zwerfkatten geen eten te geven, aangezien het vangen gebeurt in speciale bakken met lokvoer.

Enkel de behandeling van katten die door Rato vzw naar een dierenarts gebracht worden, wordt gefinancierd door de gemeente. Wie zelf zwerfkatten vangt en rechtstreeks naar de dierenarts brengt, zal zelf moeten instaan voor de kosten van de dierenarts.

Voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling om de zwerfkatten te laten verdwijnen, we willen enkel een gezonde kattenpopulatie verkrijgen, waarbij het aantal katten niet onbeperkt kan uitbreiden.

Voor meer informatie omtrent de motieven van de actie, de precieze locaties en tijdstippen kunt u steeds terecht bij de milieudienst.

Castratie en sterilisatie

Sinds april 2018 moeten kittens gesteriliseerd of gecastreerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor ze verkocht of weggegeven worden. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moeten steriel gemaakt zijn tegen 1 januari 2020, ook als ze niet verkocht of weggeven worden. Vraag raad aan je dierenarts.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht