naar top
Gemeente Kruibeke

Video: stormtij in beeld

27 november ’20 (vr)
De Polders van Kruibeke, op het grondgebied van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde, zijn uitgerust om tot 36 miljoen m³ water te bergen. Hierdoor beschermen de polders de regio tegen overstromingen. Wil je weten hoe het overstromingsgebied precies in zijn werk gaat? Bekijk dan deze filmpjes.

Gemiddeld één à twee keer per jaar valt een hevige noordwesterstorm samen met springtij en zorgen extra hoge waterstanden voor overstromingsgevaar van op de Schelde en zijrivieren. Als dit zich voordoet, vangen de Polders van Kruibeke het overtollige water op in het overstromingsgebied en beschermen ze zo de regio tegen overstromingen. De hoge ringdijk houdt het water tegen tot het gevaar is geweken. Bij eb stroomt het water via uitwateringsconstructies terug naar de Schelde. Naast waterbuffer biedt het poldergebied ook een veelzijdig natuurgebied.

De verschillende waterstanden in beeld:

Hoe werkt een gecontroleerd overstromingsgebied (GOG)?

Een gecontroleerd overstromingsgebied is een gebied naast de rivier dat wordt afgebakend met een ringdijk. Het dient als waterbuffer bij extreme weersomstandigheden.

In een afgebakend gebied langs de Schelde werd landinwaarts een hoge, stevige ringdijk opgetrokken. De bestaande rivierdijk werd vervolgens verlaagd en verstevigd. Bij hoge waterstanden in de Schelde kan het water over die overloopdijk stromen. De ringdijk beschermt achterliggende woonkernen tegen wateroverlast.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht