naar top
Gemeente Kruibeke

Nieuwe werkwijze gft: wegen met slimme chip

21 januari ’19 (ma)
Voortaan betaal je voor de gft-ophaling (groente-, fruit-, en tuinafval) niet meer met labels, maar schakelt Ibogem over op het diftarsysteem.

Diftar staat voor ‘gedifferentieerd tarief’ of simpelweg betalen voor het afval dat je produceert. De eerlijkste manier om diftar toe te passen, is om het aangeboden afval te wegen. De registratie gebeurt via een intelligente chip.

Waarom is het systeem veranderd?

Omdat Ibogem vaststelde dat er nog te veel gft in het restafval terechtkwam, wat jammer is. Het gft dat in het restafval zat, werd verbrand en bijgevolg waren we de energie en grondstoffen kwijt. Gft kan beter verwerkt worden tot compost, zodat de natuurlijke voedingsstoffen opnieuw in de bodem terechtkomen en de kringloop gesloten blijft.

Ook voor jou was dit nadelig, want je betaalde de prijs van restafval voor gft, terwijl gft goedkoper is.

Wat is er precies veranderd?

In het verleden hing je een label aan je gft-container bij wijze van betaling. Nu betaal je gft per gewicht, namelijk aan 0,05 euro per kilo. Dat is eerlijker, want je betaalt enkel voor de kilo’s die je effectief aanbiedt. De betaling gebeurt via een voorschot dat je betaalt op je diftarrekening.

Hoe betaal je?

De betaling gebeurt via je persoonlijke diftarrekening, je hoeft dus geen labels meer te kopen. In de eerste betalingsuitnodiging vraagt Ibogem je, in opdracht van de gemeente, om een voorschot te storten op je diftarrekening. Het startbedrag zal voor iedereen € 15 bedragen. Elke lediging gft wordt volgens het aantal kilo (aan 0,05 euro/kg) in mindering gebracht. Als het saldo onder het drempelbedrag van € 5 komt, sturen we je een nieuwe betalingsuitnodiging. Om een lediging te kunnen garanderen, moet er minimum € 2 op je rekening staan.

Bij de eerste ophaling zullen alle gechipte containers leeg gemaakt worden, ongeacht of de betaling al in orde is of niet. Bij gechipte containers waarvoor op de diftar-rekening geen saldo staat, zullen de ophaling en het gewicht wel al geregistreerd worden. De afrekening zal nadien gebeuren, via de diftar-rekening, zodra de betaling werd voldaan.

Mijn container heeft nog geen chip. Wat nu?

In februari kwam Ibogem twee keer langs om de containers in onze gemeente te chippen. Zette je toen je container niet buiten en heeft jouw container nu dus nog geen intelligente chip? Dan moet je zelf met je container naar Ibogem gaan moeten gaan voor een chip, want voortaan worden containers zonder chip niet meer leeggemaakt worden.

Hoe werkt die weging met chip?

De ophaalwagens van Ibogem zijn uitgerust met een weeginstallatie. Tijdens de opwaartse beweging van de container wordt deze automatisch gewogen. Na lediging volgt een tweede automatische weging. Het verschil tussen deze twee wegingen is het gewicht dat aangerekend wordt. De kilo’s aangeboden gft bepalen dus je rekening. Vergissingen zijn uitgesloten. Zo wordt afval dat in de container is blijven hangen, niet aangerekend.

Meer info?

Download hier de brief die huis-aan-huis werd bedeeld en de folder.

Raadpleeg hier enkele veelgestelde vragen.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht