naar top
Gemeente Kruibeke

Mei 2019: Maand van het bevolkingsonderzoek

01 mei ’19 (wo)
Vroegtijdige opsporing is de beste bescherming tegen baarmoederhalskanker. Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen.

In juni 2013 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker. Het onderzoek moedigt vrouwen van 25 tot en met 64 jaar aan om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Dit uitstrijkje wordt dan in een laboratorium onderzocht om te kijken of het afwijkende cellen bevat.

Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam. Bovendien kunnen afwijkende cellen worden opgespoord voordat ze kankercellen worden. Daardoor is baarmoederhalskanker één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.

Tijdig opsporen is belangrijk. Doordat de ziekte of het risico erop eerder wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.

 

De tijd vliegt: drie jaar is zo voorbij

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de leeftijdsgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

Je kan je ook inschrijven op https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be/herinnering- uitnodiging-bevolkingsonderzoek om een herinneringsmail te ontvangen in je mailbox. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?

Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘MyHealthViewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Inloggen kan via de elektronische identiteitskaart, maar ook op andere manieren zoals de app ‘itsme’. Zo is de toepassing ook mobiel toegankelijk.

In Kruibeke liet 65,40% van de vrouwen van 25 tot en met 64 jaar zich preventief onderzoeken en zo scoren we hoger dan de deelname in onze provincie (63,2%).

We zijn als gemeente trots op dit cijfer en streven ernaar om dit gunstige cijfer te behouden en zelfs nog te verhogen in de toekomst

 

Laat je dochter vaccineren!

De Vlaamse overheid biedt alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Meisjes die nog niet gevaccineerd en jonger dan 19 zijn, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De arts kan het vaccin dan toedienen.

 

LET OP! Ook als je gevaccineerd bent blijft een uitstrijkje nodig!

 

.................................................................................................................................................

 

Heb je vragen?

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.

 

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?

Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info@bevolkingsonderzoek.be, of surf naar

www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht
Flyer

Openingsuren & contact

Huis van het Kind (jeugd)

adres
O.L.Vrouwplein 18-209150 Kruibeke
Tel. tel.
03 740 02 27
e-mail
jeugd@kruibeke.be

Deel deze pagina