naar top
Gemeente Kruibeke

Nieuw gemeentehuis Kruibeke in oude chocoladefabriek

02 mei ’19 (do)
Het nieuw gemeentebestuur van Kruibeke wil de gemeente- en OCMW-diensten blijvend onderbrengen op de site van de voormalige chocoladefabriek Duc d’O.

De onderhandelingen voor de aankoop van een deel van de kantoor- en magazijnruimte op de terreinen in de Bazelstraat zijn rond en resulteerden in een verkoopbelofte van Hertsens Beheer, de huidige eigenaar. Dit voorstel wordt de komende weken voorgelegd aan de adviesraden en aan de gemeenteraad. De doelstelling is om tegen 2021 te verhuizen naar de nieuwe locatie. Door het gemeentehuis in de Bazelstraat onder te brengen, worden de inwoners van Kruibeke weldra bediend vanuit een centrale, goed bereikbare en moderne uitvalsbasis.

 

Voordelen

In de eerste plaats zal het gemeentehuis centraler liggen voor élke inwoner, dus ook voor wie uit Bazel en Rupelmonde komt. Alle diensten zullen er onder één dak huizen: de administratie, de politie, het OCMW en de technische dienst met werkplaats worden ondergebracht op één centrale plek. Ook de woning vooraan (Doornbos) is inbegrepen. Bovendien is er een ruime parking en is de locatie goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de fiets, via de fietsverbinding Trammeland.

De gebouwen worden nog voorzien van zonnepanelen en extra isolatie en zijn dus veel energiezuiniger dan het huidige gemeentehuis. Daarnaast bieden ze ruime en moderne werkplekken met zicht op de prachtige Polders van Kruibeke. Er is meer ruimte dan in de gebouwen aan het O.L.Vrouwplein waardoor bijkomende invullingen mogelijk zijn. Zo zou het kunnen dat in de kelder af en toe fuiven worden toegelaten.

 

Huidig gemeentehuis wordt ontmoetingscentrum

Het oude gemeentehuis, dat meteen vrijkomt na de verhuis van de administratieve diensten en de politie, kan op korte termijn verder uitgebouwd worden tot een volwaardig ontmoetingscentrum. Zo komt er binnenkort echt leven in ‘De Brouwerij’ met extra ruimte voor de bibliotheek, kunstacademie, senioren, verenigingsleven,… Andere gebouwen die vrijkomen krijgen een nieuwe bestemming.

 

Werkplaats in Kattestraat wordt woonwijk

De huidige locatie van de werkplaats in de Kattestraat zorgde voor overlast bij de omwonenden. In de overeenkomst met Hertsens is opgenomen dat zij de werkplaats zullen aankopen en verkavelen voor de bouw van gezinswoningen.

 
Besparing van meer dan anderhalf miljoen euro

De site is niet enkel de perfecte locatie voor de gemeente- en OCMW-diensten, maar is ook financieel een opsteker. Er zal 2.580.000 euro neergeteld worden voor de aankoop van 3.660 m² burelen. Er moet nog meubilair worden aangekocht en er moeten nog beperkte aanpassingen gebeuren aan de nieuwe kantoorruimte. Ook het politiekantoor moet worden ingericht en de klimaatregeling in ontmoetingscentrum De Brouwerij wordt op punt gesteld. Het totaal van deze kosten wordt geschat op 1.350.000 euro. Dat brengt het kostenplaatje op 3.930.000 euro, waarmee het gemeentebestuur ruim 3,7 miljoen euro onder de plannen (7.678.000 euro voor nieuw gemeenschapscentrum met nieuwbouw) van het vorige bestuur blijft. Een mooi financieel voordeel voor de Kruibekenaar.

Daarnaast is er de aankoopprijs van de werkplaats: 2.480.000 euro voor 4.140 m². Dit gebeurt deels onder de vorm van een ruil: Hertsens verbindt zich ertoe om de huidige werkplaats in de Kattestraat over te nemen op basis van een geschatte waarde van 860.000 euro. De inrichting van de nieuwe werkplaats wordt geraamd op 550.000 euro. De totale kost ervan komt zo op 2.170.000 euro.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht