naar top
Gemeente Kruibeke

Hoogtij, feest in de Scheldevallei - 16 juni 2019

16 juni ’19 (zo)
Op zondag 16 juni organiseren meer dan 20 Scheldegemeenten Hoogtij, een dag vol beleving op en rond het water. Ook in Kruibeke valt heel wat te beleven: een maalmoment in de Getijdenmolen, meevaren met het nautisch erfgoed van Tolerant, 'De Schelde in de Prehistorie", een 50 meter lange waterval,...
Programma
 • Tussen 10:00 en 17:00 - Infopunt
  Infopunt op de sluis tussen de Getijdenmolen en de Schelde (aan de kant van het Mercatoreiland.

  Hier kan je het dagprogramma en een plannetje verkrijgen. Als je verschillende gemeenten bezoekt, kan je hier ook een stempelkaart en stempel verkrijgen. Wie drie stempels verzameld, ontvangt een geschenkje.

 • Om 11:00 - Maalmoment Getijdenmolen
  Getijdenmolen: Nederstraat 2, Rupelmonde

  De Getijdenmolen van Rupelmonde is een echt erfgoedpareltje.
  Laat je door de molenaar inleiden in de geheimen van het molenaarsambacht. Tijdens het maalmoment om 11u komt het grootste binnen waterrad van België in actie. De Getijdenmolen is open op 16 juni tussen 10:30 en 17:00.

 • Tussen 10:30 en 16:30 - Meevaren met een oude zeilboot
  - CNR-loods: Scheepsbouwersstraat 16, 9150 Rupelmonde 
  - Kallebeekveer: Kallebeek 1, 9150 Bazel


  Wil je graag meer weten over de restauratie van oude boten of zelf meevaren? Dat kan! Tolerant VZW opent zondag 16 juni de deuren. Iedereen is welkom in de CNR-loods voor een kijkje achter de schermen.

  Vaar je graag eens mee op een oude zeilboot, is dit een uitgelezen kans. De hele dag zijn er vaarten tussen de CNR-loods en Kallebeek. Wees er tijdig bij want er is maar plaats voor 12 personen per vaart! Meer info en inschrijven bij toerisme@kruibeke.be.
  Een enkele reis kost €3, Gelieve dit gepast mee te nemen op de dag zelf!

  Een ritje duurt ongeveer 30 minuten. Opstappen kan telkens om 10 minuten na het uur aan Kallebeek Veer of om 40 minuten na het uur aan de CNR-loods in Rupelmonde. Ben je ingeschreven? Zorg dan dat je een kwartier op voorhand aanwezig bent.
   
 • Tussen 14:00 en 17:00 - De Schelde in de prehistorie
  Op het einde van de Verkortingsdijk, vlakbij Kallebeekveer, Kallebeek 1, 9150 Bazel

  De kracht van het water is ook de aantrekkingskracht op de mens. En die is van alle tijden. Al duizenden jaren vertoeven onze voorouders aan de oevers van de Schelde. Kom ontdekken hoe ze zich in leven hielden. Hoe ze jaagden op groot wild. Welke wapens en werktuigen ze gebruikten. Hoe ze stilaan van nomaden naar boeren evolueerden. Welke tenten hen beschutting boden. Een paar honderd meter verder werden de oudste (7000 jaar) menselijke resten van Vlaanderen gevonden.

  De Barbiergidsen en Erfpunt vertellen je aan de hand van voorwerpen meer over de Schelde in de prehistorie. Je vindt hen in een infotentje op het einde van de Verkortingsdijk, vlakbij Kallebeek Veer.

 • Tussen 14:00 en 18:00 - Kasteel Wissekerke
  Kasteel Wissekerke: Koningin Astridplein 17, 9150 Kruibeke

  Het glorieuze kasteel Wissekerke is een icoon in Bazel. Je kan het Empire-kasteel in neogotische stijl vanbinnen bewonderen met een uitgestippelde wandeling. Zo kom je meer te weten over het leven van de adel en de bedienden.

  Uitzonderlijk kan je in de Vestibule enkele mooie beelden ontdekken die de relatie van het kasteel met de omgeving in de kijker zetten.

 • Van 15:30 tot 17:30 - Watervallen van Kruibeke

  Bij hoogtij stroomt het Scheldewater het overstromingsgebied binnen langs de inwateringssluis en treden de 50 meter lange watervallen in werking. Wil je dit spektakel graag van op de eerste rij aanschouwen? 

  De fluistertrein vertrekt aan Kallebeek Veer en op het Mercatoreiland om 15:30. Er is een stop voorzien aan de CNR-loods om 15:40. Na afloop brengt de trein terug naar je punt van vertrek. 

  Wil je graag mee? De uitstap kost € 3. Reserveer tijdig je plaatsen via toerisme@kruibeke.be want deze zijn beperkt. 

 • Tussen 10:00 en 17:00 - Vlaamse Veren stellen voor
  Ter hoogte van het Kallebeekterras vlak bij het Kallebeekveer Hemiksem - Bazel, Kallebeek 1, 9150 Bazel

  Vrienden van de Vlaamse Veren stellen je graag hun werkgroep voor en informeren je over alle veerdiensten in België. Als blikvanger zal er een AquaPlay met een heuse mini-veerboot zijn.  

 • Tussen 11:00 en 15:30 - Fluistertrein
  - CNR-loods: Scheepsbouwersstraat 16, 9150 Rupelmonde
  - Kallebeekveer: Kallebeek 1, 9150 Bazel
  - Op het einde van de Verkortingsdijk, vlakbij Kallebeekveer, Kallebeek 1, 9150 Bazel

  De Fluitstertrein brengt je gratis naar de verschillende activiteiten. Opstappen kan je aan de voorziene haltes.   

 

Meer info

Info over de activiteiten in de andere gemeenten vind je via www.hoogtijscheldevallei.be.

Nieuwsoverzicht