naar top
Gemeente Kruibeke

14, 15 en 16/10: Vangnachten voor zwerfkatten

14 oktober ’19 (ma)
Op 14, 15 en 16 oktober organiseert de gemeente Kruibeke in samenwerking met Rato vzw opnieuw vangnachten voor zwerfkatten.

Om een gezonde kattenpopulatie in de gemeente Kruibeke te verkrijgen, werkt de gemeente samen met Rato vzw.

De gevangen zwerfkatten worden door een dierenarts onderzocht, onvruchtbaar gemaakt en krijgen een herkenningsknip in het oor alvorens ze terug worden uitgezet. Erg zieke dieren (kattenaids, kattenleucose) worden pijnloos uit hun lijden verlost.

De vangnachten gaan door op 14,15 en 16 oktober 2019.

Inwoners kunnen zwerfkattenlocaties melden aan de milieudienst, met vermelding van naam, adres en telefoonnummer van de melder, het aantal katten én het adres waar de katten zich bevinden.

Een paar dagen voor de vangnachten plaatsvinden, worden de melders gecontacteerd door de medewerkers van Rato vzw zodat een duidelijk beeld wordt bekomen over welke katten het gaat. Vanaf 10 oktober zal vzw Rato dan starten met het plaatsen van vangkooien.  De kooien blijven ’s nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de dierenarts voor behandeling.  Na de behandeling worden de katten terug uitgezet op de plaats waar ze werden gevangen.

Aan de eigenaars van huiskatten wordt gevraagd om op de vangnachten ofwel de huiskat een halsbandje om te doen, zodat de huiskat zich duidelijk onderscheidt van een zwerfkat, ofwel de huiskat binnen te houden.

Gelieve op de vangnachten de zwerfkatten geen eten te geven, aangezien het vangen gebeurt in speciale bakken met lokvoer.

Enkel de behandeling van katten die door Rato vzw naar een dierenarts gebracht worden, wordt gefinancierd door de gemeente. Wie zelf zwerfkatten vangt en rechtstreeks naar de dierenarts brengt, zal zelf moeten instaan voor de kosten van de dierenarts.

Voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling om de zwerfkatten te laten verdwijnen, we willen enkel een gezonde kattenpopulatie verkrijgen, waarbij het aantal katten niet onbeperkt kan uitbreiden.

Voor meer informatie omtrent de motieven van de actie, de precieze locaties en tijdstippen kunt u steeds terecht bij de milieudienst.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht