naar top
Gemeente Kruibeke

Corona: steunmaatregelen voor ondernemers

05 mei ’20 (di)
Het coronavirus heeft ook een grote impact op onze economie. We bundelden hier de verschillende steunmaatregelen voor ondernemers. Er worden ondertussen ook lokale steunmaatregelen uitgewerkt. Zodra deze op punt staan, leest je ze ook hier en via de nieuwsbrief voor handelaars.

Hinderpremie VLAIO

Je kan nú je aanvraag indienen voor het bekomen van de corona hinderpremie. Alle informatie hierover vind je terug via deze link. Je hebt tijd tot en met 19 mei 2020 (eerder was dit 5 mei) om je aanvraag online in te dienen. Het vergt maar 6 minuten van je tijd. Bovendien staat het nummer 1700 voor je klaar als je problemen hebt om je aan te melden of je aanvraag in te dienen. 

Bovendien geldt vanaf 6 april 2020 tot het einde van de coronamaatregelen, dat alle ondernemingen en zelfstandigen die tot en met 5 april de corona hinderpremie hebben gekregen, automatisch 160 euro krijgen per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag, zoals die van toepassing was vóór 14 maart 2020. 

Compensatiepremie VLAIO

Daarnaast is er ook een compensatiepremie voor ondernemers, een premie van 3.000 euro voor wie niet verplicht moet sluiten maar wel meer dan 60% van zijn omzet verloor door de coronacrisis. Meer info hierover vind je onder andere op de website van VLAIO en op die van Horeca Vlaanderen.

Federale steunmaatregelen

Ook federaal zijn er steunmaatregelen uitgewerkt voor de bedrijven. Op deze website vind je er meer informatie over. 

Ook coronakredieten (overbruggingskredieten op ten hoogste 12 maanden) komen eraan. De overheid stelt zich deels garant voor de aflossingen. Hierover verneem je meer via je financiële instelling.

Steunmaatregelen lokaal bestuur

  • Om de inwoners aan te moedigen om lokaal te kopen ontvangt elk gezin tegen de zomer een cadeaubon van 15 euro (één per adres). Deze bon kan gebruikt worden om aankopen te doen bij Kruibeekse ondernemers.
  • Per gezin kan een bijkomende waardebon aangekocht worden ter waarde van 35 euro, waarvan ze zelf 25 euro betalen en het lokaal bestuur de overige 10 euro voor haar rekening neemt. Voorwaarde is wel dat die 10 euro exclusief besteed wordt bij de lokale horeca, omdat zij pas als laatste terug zullen mogen openen.
  • Horecazaken moeten gedurende zes jaar geen terrasbelasting betalen.
  • Marktkramers moeten alvast tot eind september geen standgeld meer betalen.
  • Ondernemers die problemen hebben om de ‘algemene belasting bedrijven’ (aan de gemeente Kruibeke) te betalen, kunnen de gemeente contacteren over de versoepelde mogelijkheden rond betalingsuitstel of een afbetalingsplan.Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief voor lokale ondernemers.

Overzicht afhaalzaken en webshops in Kruibeke

Registreer je hier om in het overzicht met lokale bedrijven te komen met een afhaalaanbod of webshop. Dit online overzicht wordt extra bekendgemaakt onder onze inwoners om hen te stimuleren om te 'winkelhieren'. 

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht