naar top
Gemeente Kruibeke

Corona: steunmaatregelen voor ondernemers

05 mei ’20 (di)
Het coronavirus heeft ook een grote impact op onze economie. We bundelden hier de verschillende steunmaatregelen voor ondernemers.

Steunmaatregelen lokaal bestuur

Kruibeekse zomerbon

Hoe verliep de actie?

Om de inwoners aan te moedigen om lokaal te kopen kreeg elk gezin net voor de zomer een Kruibeekse zomerbon ter waarde van 15 euro (één per adres). Deze bon kon gebruikt worden om aankopen te doen bij Kruibeekse ondernemers van 1 juli tot en met 31 augustus 2020.

Per gezin kon een bijkomende waardebon aangekocht worden (de zomer+bon) ter waarde van 35 euro, waarvan ze zelf 25 euro betaalden en het lokaal bestuur de overige 10 euro voor haar rekening nam. Die 10 euro moest exclusief besteed worden bij de lokale horeca, omdat de horecazaken pas als laatste terug mochten openen.

Wat waren de resultaten? 

Wel ongeveer 100 handelaars namen deel aan de actie. Alleen al in de maand juli bracht de zomerbon 46.000 euro extra in het laatje van onze lokale economie. Zodra de definitieve cijfers gekend zijn, leest u ze hier.

Horeca mogelijkheid tot terrasuitbreiding

Alle informatie over deze tijdelijke mogelijkheid, leest u hier.

Financiële steunmaatregelen
  • Horecazaken moeten gedurende zes jaar geen terrasbelasting betalen.
  • Marktkramers moesten tot eind september geen standgeld meer betalen.
  • Ondernemers die problemen hebben om de ‘algemene belasting bedrijven’ (aan de gemeente Kruibeke) te betalen, kunnen de gemeente contacteren over de versoepelde mogelijkheden rond betalingsuitstel of een afbetalingsplan.

 

Hinderpremie VLAIO

Je kan nú je aanvraag indienen voor het bekomen van de corona hinderpremie. Alle informatie hierover vind je terug via deze link. Je hebt tijd tot en met 19 mei 2020 (eerder was dit 5 mei) om je aanvraag online in te dienen. Het vergt maar 6 minuten van je tijd. Bovendien staat het nummer 1700 voor je klaar als je problemen hebt om je aan te melden of je aanvraag in te dienen. 

Bovendien geldt vanaf 6 april 2020 tot het einde van de coronamaatregelen, dat alle ondernemingen en zelfstandigen die tot en met 5 april de corona hinderpremie hebben gekregen, automatisch 160 euro krijgen per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag, zoals die van toepassing was vóór 14 maart 2020. 

 

Compensatiepremie VLAIO

Daarnaast is er ook een compensatiepremie voor ondernemers, een premie van 3.000 euro voor wie niet verplicht moet sluiten maar wel meer dan 60% van zijn omzet verloor door de coronacrisis. Meer info hierover vind je onder andere op de website van VLAIO en op die van Horeca Vlaanderen.

 

Federale steunmaatregelen

Ook federaal zijn er steunmaatregelen uitgewerkt voor de bedrijven. Op deze website vind je er meer informatie over. 

Ook coronakredieten (overbruggingskredieten op ten hoogste 12 maanden) komen eraan. De overheid stelt zich deels garant voor de aflossingen. Hierover verneem je meer via je financiële instelling.Wil je op de hoogte blijven als ondernemer? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief voor lokale ondernemers.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht