naar top
Gemeente Kruibeke

Corona: steunmaatregelen voor ondernemers

05 mei ’20 (di)
Het coronavirus heeft ook een grote impact op onze economie. We bundelden hier de verschillende steunmaatregelen voor ondernemers.

Steunmaatregelen lokaal bestuur

Kruibeekse zomerbon

Om de inwoners aan te moedigen om lokaal te kopen ontvangt elk gezin tegen de zomer een Kruibeekse zomerbon ter waarde van 15 euro (één per adres). Deze bon kan gebruikt worden om aankopen te doen bij Kruibeekse ondernemers van 1 juli tot en met 31 augustus 2020.

Per gezin kan een bijkomende waardebon aangekocht worden (de zomer+bon) ter waarde van 35 euro, waarvan ze zelf 25 euro betalen en het lokaal bestuur de overige 10 euro voor haar rekening neemt. Voorwaarde is wel dat die 10 euro exclusief besteed wordt bij de lokale horeca, omdat de horecazaken pas als laatste terug mogen openen.

Hoe gaat dit praktisch in zijn werk voor ondernemers?

  • Geïnteresseerde ondernemers konden zich tot 14 juni inschrijven, maar ook later aanmelden blijft nog mogelijk. We richten ons op winkeliers en vaste marktkramers, alsook op lokale zorgverleners. Na afstemming met het reglement, bevestigen we je inschrijving.
  • Vervolgens ontvang je via e-mail de nodige instructies met een korte handleiding over hoe je de applicatie op je tablet/iPad/smartphone/iPhone moet installeren. Je kan deze app op meerdere toestellen installeren (met dezelfde gebruikersnaam). Je ontvangt ook communicatiemateriaal om aan je raam/winkel kenbaar te maken dat je de Kruibeekse zomerbon aanvaardt. De deelnemers worden ook via de gemeentelijke kanalen bekendgemaakt. 
    • Heb je de handleiding over de app gemist? Of ontbreekt het je nog aan affiches? Geef dan zeker een seintje via communicatie@kruibeke.be.
  • Tussen 1 juli en 31 augustus 2020 kan je op een handige manier digitaal afrekenen. Jouw klant brengt zijn/haar Kruibeekse zomerbon mee (een papieren bon), of de QR-code van hun extra zomer+bon van 35 euro (via mailprint of op het scherm van hun smartphone). De QR-code wordt gescand in de applicatie en het gekozen saldo wordt van de bon gehaald. De klant hoeft het volledige bedrag van de bon niet in één keer te spenderen, de bon mag bij verschillende handelszaken worden gebruikt.
  • Het allergrootste voordeel voor ondernemers: je hoeft de bonnen niet te verzamelen, of een formulier in te vullen en te wachten op uitbetaling. Dit gaat allemaal automatisch zonder papierwinkel. Gemiddeld 2-wekelijks worden alle bedragen op de rekening van jouw onderneming overgeschreven.
Horeca mogelijkheid tot terrasuitbreiding

Alle informatie over deze tijdelijke mogelijkheid, leest u hier.

Financiële steunmaatregelen
  • Horecazaken moeten gedurende zes jaar geen terrasbelasting betalen.
  • Marktkramers moeten alvast tot eind september geen standgeld meer betalen.
  • Ondernemers die problemen hebben om de ‘algemene belasting bedrijven’ (aan de gemeente Kruibeke) te betalen, kunnen de gemeente contacteren over de versoepelde mogelijkheden rond betalingsuitstel of een afbetalingsplan.

 

Hinderpremie VLAIO

Je kan nú je aanvraag indienen voor het bekomen van de corona hinderpremie. Alle informatie hierover vind je terug via deze link. Je hebt tijd tot en met 19 mei 2020 (eerder was dit 5 mei) om je aanvraag online in te dienen. Het vergt maar 6 minuten van je tijd. Bovendien staat het nummer 1700 voor je klaar als je problemen hebt om je aan te melden of je aanvraag in te dienen. 

Bovendien geldt vanaf 6 april 2020 tot het einde van de coronamaatregelen, dat alle ondernemingen en zelfstandigen die tot en met 5 april de corona hinderpremie hebben gekregen, automatisch 160 euro krijgen per verplichte sluitingsdag die samenvalt met een normale openingsdag, zoals die van toepassing was vóór 14 maart 2020. 

 

Compensatiepremie VLAIO

Daarnaast is er ook een compensatiepremie voor ondernemers, een premie van 3.000 euro voor wie niet verplicht moet sluiten maar wel meer dan 60% van zijn omzet verloor door de coronacrisis. Meer info hierover vind je onder andere op de website van VLAIO en op die van Horeca Vlaanderen.

 

Federale steunmaatregelen

Ook federaal zijn er steunmaatregelen uitgewerkt voor de bedrijven. Op deze website vind je er meer informatie over. 

Ook coronakredieten (overbruggingskredieten op ten hoogste 12 maanden) komen eraan. De overheid stelt zich deels garant voor de aflossingen. Hierover verneem je meer via je financiële instelling.Wil je op de hoogte blijven als ondernemer? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief voor lokale ondernemers.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht