naar top
Gemeente Kruibeke

Ibogem voert diftarsysteem restafval in vanaf 2021

23 juni ’20 (di)
Om de inwoners aan te zetten om nog meer te sorteren en restafval te vermijden, start afvalintercommunale Ibogem begin 2021 met de invoering van het diftarsysteem voor rest. Dat wil zeggen dat containers restafval zullen gewogen worden bij de lediging.

Naar 141 kg restafval per inwoner

De OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) legt de gemeenten en de afvalintercommunales doelstellingen op om restafval te beperken. Restafval moet zoveel mogelijk vermeden worden omdat restafval verbrand wordt en de grondstoffen bijgevolg verloren zijn. Recycleren vraagt minder van ons milieu dan nieuwe grondstoffen ontginnen en verwerken.

Tegen 2022 mogen de inwoners van de Ibogem-regio (gemeente Beveren, Kruibeke, Zwijndrecht) aan max. 141 kg restafval per inwoner komen. Momenteel zitten de drie gemeenten met 147,11 kg per inwoner nog boven dat streefcijfer. Dankzij de uitgebreide sorteerboodschap van pmd en gft vorig jaar is de restafvalzak al flink verkleind, maar nog niet genoeg om de doelstelling te halen.

Uitrol in fases

Om het restafval per inwoner verder te verminderen, nam Ibogem in haar beleidsplan op om een diftarsysteem voor restafval te ontwikkelen. Uit studies en praktijkervaring van andere afvalintercommunales blijkt immers dat het restafvalcijfer per inwoner daalt wanneer het restafval wordt ingezameld met containers die gewogen worden bij het ledigen.

Het diftarsysteem zal in fases worden uitgerold. De Raad van Bestuur van Ibogem heeft daarin een consensus bereikt. Begin 2021 start de gemeente Kruibeke met het systeem. De inwoners zullen hiervoor na de zomervakantie een brief ontvangen met de nodige informatie. Daarna volgen de gemeenten Zwijndrecht en Beveren.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht

Openingsuren & contact

Milieu

adres
O.L.Vrouwplein 18-209150 Kruibeke
Tel. tel.
03 740 36 90
e-mail
milieu@kruibeke.be

Deel deze pagina