naar top
Gemeente Kruibeke

Van Steen tot Steen langs de Schelde

28 augustus ’20 (vr)
'Van Steen tot Steen langs de Schelde’ speelt in op het toeristische groeipotentieel van de Scheldevallei. Toerisme Vlaanderen en Regionaal Landschap Schelde-Durme willen hier een netwerk van erfgoedsites uitbouwen met als hoofdrolspelers de kastelen van Wissekerke (Kruibeke), Bornem en Laarne.
Kastelen als toeristische trekpleisters

Deze drie kastelen liggen op de as tussen het Steen van Antwerpen en het Gravensteen van Gent en zullen meer worden opengesteld voor het publiek. Met deze nieuwe toeristische trekkers willen de projectpartners toeristen de weg tonen naar de Schelde, zijn idyllische dorpen en erfgoed, zijn streekbieren en zijn unieke slikken, schorren en overstromingsgebieden.

Op vlak van investeringen ligt de focus van dit dossier op de kastelen van Bornem, Laarne en Wissekerke. Daarnaast investeert het project ook in het kasteel d’Ursel in Hingene en in Dendermonde. Het verhaal en de marketing trekken dit open naar de ganse Scheldevallei, inclusief de kunststeden Gent en Antwerpen.

In de kastelen van Wissekerke, Bornem en Laarne wordt gefocust op vier punten:

  1. De kastelen zelf worden maximaal opengesteld voor bezoekers.
  2. Ze krijgen allen een state-of-the-art onthaal.
  3. Ze worden sterk ingebed in de nabije en ruimere omgeving (connecting the dots).
  4. Elk van de kastelen pakt uit met een extra ‘reason to visit’.

Kasteel Wissekerke

Kasteel Wissekerke ontplooit zich tot een levend kasteel. Het zet de poorten helemaal open, naar de bezoekers en naar de ‘vrienden van het kasteel’. Die vrienden: dat zijn de doeners, denkers en creatievelingen in en rond Kruibeke. Met filmpjes en audio-opnames, kostuums of tekeningen helpen ze mee om de verhalen van het kasteel tot leven te brengen. Bailleul Ontwerpbureau tekent voor een belevingsvol parcours én trekt het participatieproces. Centraal in de verhalen staat Sophie Louise Zoé de Feltz (1780-1853), een markante gravin die de bewogen dagen rond de jaren 1900 vanop de eerste rij meemaakte.

Woon je in de buurt en heb je zin om mee te werken?

Sluit aan bij de vrienden van Kasteel Wissekerke!


Rivierpark Scheldevallei

Door aan de hand van de kastelen alle elementen van toerisme in de Scheldevallei te verbinden en door de link met Gent en Antwerpen te versterken, ontstaat een geïntegreerde beleving voor de bezoeker. Hier sluit het project ‘Van Steen tot Steen langs de Schelde’ naadloos aan bij het Rivierpark Scheldevallei dat de ruimtelijke ontwikkeling van de verschillende deelgebieden van de Scheledevallei op elkaar wil afstemmen en de aantrekkingskracht van de streek wil versterken. De kastelen zullen immers hoofdpoorten worden tot het Rivierpark.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht