naar top
Gemeente Kruibeke

Beperking op occasionele niet-commerciële verkopen of verdeelacties

04 november ’20 (wo)
Binnen de coronamaatregelen geldt ook een tijdelijk verbod op het organiseren van niet-commerciële verkopen of verdeelacties. In Oost-Vlaanderen geldt dit tot en met 13 december, op lokaal niveau gelden er extra maatregelen tot 4 januari 2021.
Verbod in Oost-Vlaanderen tot en met 13 december

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, beperkt de occasionele niet-commerciële verkoop aan huis of door middel van afhaal of levering. De maatregel gaat in op 9 november en geldt al zeker tot en met 13 december 2020.

Worden deze occasionele verkopen niet (voor)bereid, afgehaald en/of geleverd door een professionele aanbieder, dan zijn deze vanaf 9 november 2020 niet langer toegelaten op het grondgebied van Oost-Vlaanderen. De gouverneur neemt deze beslissing na overleg met de burgemeesters en medische experten.

“Uiteraard besef ik dat we hiermee de acties van heel wat verenigingen beperken”, zegt gouverneur Van Cauter. “Maar we zitten vandaag in een fase waarbij het aantal ingenomen ziekenhuisbedden blijft stijgen. In deze context moeten we onze contacten drastisch verminderen. Hoe goed bedoeld ook, de acties van verenigingen zorgen opnieuw voor heel wat extra contacten, tussen de leden van de vereniging en bij het leveren en/of afhalen. Professionele aanbieders hebben hier ervaring mee en kunnen de veiligheid van zo’n verkoop garanderen.”

Het besluit van de gouverneur geldt al zeker t.e.m. 13 december 2020, net als de verstrengde lockdown, die door het federaal overlegcomité werd aangekondigd.

De gouverneur maakt wel een uitzondering voor bedelingen- en afhalingen georganiseerd door de lokale overheid of door humanitaire organisaties in het kader van humanitaire hulp voor mensen in precaire situaties.

Alle details over deze maatregel zijn na te lezen op de website van de gouverneur: https://gouverneuroost-vlaanderen.be/ 

 
Wat met reeds opgestarte (verkoop)acties na 13 december?

Voor acties die reeds eerder werden opgestart om geld in het laatje te brengen of om groepsbinding te behouden, blijven dezelfde basisregels gelden (het besluit van de gouverneur werd verlengd door een besluit van de burgemeester tot 4/1/2021):

 • Samenstelling van pakketten:
  • o Principe van de exclusieve werking met een professionele aanbieder blijft bewaard
  • o Samenscholingsverbod blijft van kracht: de pakketten worden niet samengesteld door particulieren samen
 • Norm voor verdeling is:
  • o Levering (of afhaalpunt) wordt door professionelen georganiseerd
  • o In 2e instantie kunnen goederen meegegeven worden via de reguliere werking (vb. school, sportvereniging…)
 • NIEUW Indien bovenstaande verdeling niet mogelijk is, kan een vereniging in overleg met de gemeentelijke preventieadviseur een verdelingsplan of afhaalpunt organiseren MITS het respecteren van de maatregelen die de preventieadviseur oplegt (goedgekeurd door de burgemeester). Neem voor een uitwerking op maat contact op via preventie@kruibeke.be.
 • Papieren poststukken via de brievenbus verdelen kan nog steeds. In een eerdere communicatie naar de verenigingen verwezen we hier al naar de correcte hygiënische maatregelen + aandacht voor het samenscholingsverbod.

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht