naar top
Gemeente Kruibeke

Wapenstilstand 2020 zonder publiek

11 november ’20 (wo)
De herdenking van Wapenstilstand werd dit jaar georganiseerd zonder publiek omwille van de coronamaatregelen. De burgemeester van Kruibeke ging wel ter plaatse in de drie deelgemeenten om bloemen neer te leggen ter nagedachtenis van de gesneuvelden.

We publiceren hier de toespraak van burgemeester Dimitri Van Laere: 

Lieve Kruibekenaren,
 
Normaal gezien spreek ik op 11 november aan de monumenten voor onze gesneuvelden in onze 3 deelgemeenten. Spijtig genoeg is dit vandaag niet mogelijk door de strenge maatregelen die werden opgelegd om het COVID-19-virus in te dijken.
 
11 november is de uitgelezen dag om een boodschap van hoop te brengen. Deze dag luidde vele jaren geleden het einde van de Eerste Wereldoorlog in. Het is een dag waarop de heropbouw van de verwoeste gewesten terug kon starten, een dag waarop vrede en samenhorigheid terug dienden te primeren. De spreuk ‘Nooit meer Oorlog’ werd gelanceerd. Deze spreuk heeft op heden nog niets van zijn duidelijkheid verloren. Spijtig genoeg leert de mensheid niet uit het verleden en zijn er nog steeds diverse oorlogshaarden in de wereld. Denken we maar aan Jemen, Ethiopië, Oekraïne, fundamentalistisch terrorisme in gans de wereld,… Dit geweld is erop gericht om ons als mensen tegen elkaar op te zetten, om haat en verdeeldheid te zaaien. Niet zelden spelen onze huidige leiders hier een hoofdrol in, maar gelukkig zorgen democratische waarden in vele gevallen toch nog voor een oplossing.
 
We moeten ons hoeden voor polarisatie en de uitbuiting van tegenstellingen, want als er één ding is dat we vandaag de dag leren, is dat we elkaar zo nodig hebben. Op dit moment levert de mensheid ook een gevecht, ditmaal tegen een onzichtbare vijand die geen onderscheid maakt tussen afkomst, geloof, arm of rijk. Enkel door onze handen in elkaar te slaan kunnen we deze vijand overwinnen. Ik roep daarom nogmaals op om de maatregelen tegen dit verschrikkelijke virus strikt na te leven, zodat we het binnen afzienbare tijd kunnen overwinnen.
 
Ik grijp dit moment aan om alle slachtoffers van oorlogsgeweld in herinnering te brengen, niet enkel de militairen maar ook de burgers en iedereen die momenteel een strijd voert tegen het virus, zowel de getroffenen als al diegenen die zich inzetten om het virus te overwinnen.
 
Ik hoop dat we de 11-novemberviering volgend jaar opnieuw op een normale manier kunnen organiseren. Ik hoop dan, om net als vroeger, met velen van jullie een aangenaam gesprek in levende lijve te hebben en samen met jullie, de harmonie, de vaandeldragers, de leden van alle vaderlandslievende verenigingen en onze hulpdiensten door ons dorp te kunnen wandelen.
 
Tot ziens en blijf gezond.

Burgemeester Dimitri Van Laere

Lees meer artikels over

Nieuwsoverzicht