naar top
Gemeente Kruibeke

Sprekend Waasland: oude volksverhalen in een nieuwe podcast

20 februari ’21 (za)
Tien Wase rasvertellers gingen aan de slag met oude volksverhalen uit het Waasland en staken ze in een nieuw jasje. Hun verhalen werden niet opgeschreven, maar ingesproken.
Het Blommeke van Leuven

Meneer Zee dook in de archieven van Kruibeke wat resulteerde in 'Het Blommeke van Leuven',  een vertelling met in de hoofdrol Geraard De Cremer, doorspekt met stalkaarsen, betoverde koeien, nachtkoetsen, spookduiven en zwarte honden.

Ik vond in het archiefmateriaal flarden van een verhaal over Geraard De Cremer. Die zou zich ontfermd hebben over een kind dat ‘het Blommeke van Leuven’ werd genoemd. Ze werd meegenomen uit de bossen van Leuven na een tweegevecht waarbij haar vader omkwam. Nu wil het verhaal dat de zoon van de overwinnaar, een Spaans officier, later op haar verliefd werd. Hij hielp Mercator toen hij nog gevangen zat in de waterburcht van Rupelmonde, en vluchtte nadien met hem en met het ‘Blommeke’ naar Duitsland.

Je kan 'Het Blommeke van Leuven' en de negen andere vertellingen gratis downloaden via www.sprekendwaasland.be. Op Erfgoeddag 2021 kan je de verhalen ook live beleven, inschrijven kan vanaf 3 maart 2021. Maar in afwachting hiervan: maak het gezellig. Luister. Herbeluister. En vertel het verder.   

Sprekend Waasland is een project van de Erfgoedcel Waasland i.s.m. de 10 Wase steden en gemeenten: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Zwijndrecht.

Nieuwsoverzicht