Oekraïne: crisisopvang en hulp

Gepubliceerd op maandag 30 mei 2022 om 15:20
Heb je plek vrij en ben je bereid om mensen op te vangen? Of wil je vluchtelingen begeleiden, tolken, andere ondersteuning bieden…?

Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) lanceerde de campagne #PlekVrij. Het doel is om Oekraïense vluchtelingen die naar België komen, op te vangen bij gezinnen. Gezinnen of personen die zich hiervoor willen kandidaat stellen, kunnen zich aanmelden bij het Lokaal Bestuur.

Netwerkmoment 11 juni

Op zaterdag 11 juni is er tussen 14 en 17 uur een netwerkmoment in het Inloophuis (G. De Cremerstraat 36, Rupelmonde). Het wordt een dag vol ontmoetingen tussen Oekraïense vluchtelingen en (potentiële) gastgezinnen. Twijfel je nog om een gezin op te vangen? Kom dan zeker langs om met andere gastgezinnen te praten. 

Crisisopvang aanbieden

Op dit moment zijn heel wat Oekraïeners op de vlucht. Er dreigt een instroom te ontstaan van Oekraïense burgers die binnen de Europese Unie bescherming zoeken voor dit conflict. Vandaag situeert deze instroom zich vooral op het grondgebied van de EU-lidstaten die grenzen aan Oekraïne. Om ons ook in België voor te bereiden doet de staatssecretaris voor Asiel en Migratie een oproep aan gezinnen die crisisopvang willen voorzien. 

Het Lokaal Bestuur Kruibeke is aanspreekpunt voor wie zich wil registreren. Heb je plek vrij en ben je bereid om mensen op te vangen? Meld je dan aan:

  • via tel. 03 740 02 10 tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, of
  • via tel. 03 740 96 01 tijdens de openingsuren van de Dienst Welzijn.

Het voorzien van dergelijke opvang kan ingrijpend zijn op persoonlijk en financieel vlak. Ook is er momenteel geen zicht op de duurtijd van deze opvang. Wees je ervan bewust dat dit een bijzonder engagement is. Heb je hierover bezorgdheden, aarzel dan niet om vooraf contact op te nemen met de Dienst Welzijn via 03 740 96 10. 

Infomoment 24 maart

Het Lokaal Bestuur organiseerde een infomoment op donderdag 24 maart 2022 in OC De Brouwerij. Die avond kwam alles over de praktische organisatie én over welke impact je engagement heeft op persoonlijk of financieel vlak aan bod.

Deze presentatie kan je hier terugvinden.

Financiële of materiële hulp

Het Belgische consortium 12-12 zet zich in voor noodhulpsituaties, momenteel specifiek voor financiële en materiële steun aan de Oekraïense vluchtelingen. Wie overweegt om iets te doen, steunt best dit bestaande initiatief. Alle info via Home - 1212.

Binnen Kruibeke zijn er meerdere organisaties en initiatieven die zich inzetten voor vluchtelingen (brede groep) en mensen in armoede, zij zijn op zoek naar:

  • Kruibeke Helpt vzw (info@kruibekehelpt.be of 0493 02 40 78)
    droge voeding en/of groenten en fruit voor wekelijkse voedselbedeling 
  • Inloophuis Kruibeke (inloophuis@kruibeke.be of 0474 94 87 74)
    hygiëneproducten (douchegel, tandpasta, maandverband, luiers,...) om te verdelen

De bovengenoemde producten mag je daar altijd bezorgen. Aan kledij, lakens, handdoeken... is momenteel geen nood binnen Kruibeke.

Referentiewebsite

De Federale overheid lanceerde een informatiewebsite. Op www.info-ukraine.be kunnen Belgische inwoners, Belgen in het buitenland, steden en gemeenten, Oekraïners die reeds in België verbleven en personen op de vlucht terecht voor meer informatie. Verschillende overheidsdiensten werken samen om deze informatie te bundelen. De komende dagen en weken zal de inhoud verder worden aangevuld.

Oekraïners op de vlucht vinden er onder andere informatie over de rechten die zij hebben wanneer zij in ons land aankomen, de te ondernemen stappen, hoe voor opvang gezorgd wordt,…

Ook Belgische inwoners kunnen op de website meer informatie vinden over hoe zij kunnen helpen.

Callcenter

De Federale Overheid opende een algemeen informatienummer. Het callcenter is elke dag te bereiken via het nummer 02 488 88 88 van 9 tot 17 uur.  

Andere bezorgdheden

Daarnaast bereikten ons ook vragen met betrekking tot het nu afhalen van jodiumtabletten. Er zijn vandaag geen nieuwe aanbevelingen naar aanleiding van het conflict in Oekraïne. Er is geen concrete aanwijzing om zich extra zorgen te maken. 

In België is de algemene aanbeveling dat iedereen die binnen een straal van 20 km rondom een nucleaire installatie woont jodiumtabletten afhaalt bij de apotheker. Dit is voor Kruibeke van toepassing (kerncentrale Doel). Verder wordt ook aangeraden dat iedereen die tot een kwetsbare groep behoort, en dit los van de woonplaats, (-18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven) jodiumtabletten in huis heeft.

Het kan dus altijd (los van de conflictsituatie in Oekraïne) nuttig zijn om na te kijken of je jodiumtabletten in huis hebt en of de vervaldatum niet is overschreden. De jodiumtabletten zijn gratis verkrijgbaar in elke apotheek in België. Om ze in huis te halen, heeft het dus geen zin om ze online te kopen. 

Je kan alle informatie hierover raadplegen via https://www.nucleairrisico.be/voor-wie of Jodiumtabletten niet nodig in kader van actuele situatie - Crisiscentrum

Bijlagen

  • Presentatie infomoment Oekraïne 24 maart 2022 381,6 Kb pdf