Coronatest zinvol?

Gepubliceerd op maandag 8 nov 2021 om 11:19
Om de druk op de huisartsen te verminderen heeft de overheid een online vragenlijst samengesteld. Deze vragenlijst ontworpen door huisartsen, kinderartsen en epidemiologen bestaat uit 5 eenvoudige vragen en helpt om te bepalen of je getest dient te worden of niet.
Indien nodig wordt je automatisch verwezen naar een pagina om een PCR-testticket aan te maken.
 

Je kan de vragenlijst meermaals invullen, maar als je doorverwezen wordt voor een PCR-test kan dit slechts 1 maal om de 11 dagen. Dit om misbruik van gratis tests te vermijden.

Dit alles is volledig anoniem tot op het punt dat je doorverwezen wordt naar de pagina om je test code aan te maken. Een PCR-test is persoonsgebonden en hiervoor dien je natuurlijk wel je persoonlijke gegevens in te brengen.

Na het beantwoorden van de vragen wordt een advies gegeven.

  • Geen onmiddellijk risico (geen actie vereist)
  • Snelle antigeentest (bij de apotheker)
  • PCR-test (automatische doorverwijzing)

Wanneer je aangeraden wordt om een PCR-test te nemen dien je in quarantaine te gaan.

  • Als je kan telewerken is dit eenvoudig. Je brengt je leidinggevende op de hoogte van je situatie en indien kan worden overeengekomen dat je van thuis uit kan werken, mag je dit doen terwijl je wacht op het resultaat.
  • Als je niet kan telewerken, dien je nog steeds een attest aan de personeelsdienst bezorgen.

Als je testresultaat positief blijkt te zijn zal je quarantaine overgaan in thuisisolatie. Hiervoor dien je een ziekteattest te ontvangen.