Welke plannen heeft Toerisme Vlaanderen met de Graventoren en de getijdenmolen?

Gepubliceerd op woensdag 15 nov 2023 om 17:41
Recent gingen de Graventoren en getijdenmolen in Rupelmonde in Erfpacht naar Toerisme Vlaanderen. Beide monumenten krijgen een nieuwe bestemming en daarbij wordt de lokale gemeenschap nauw betrokken.

Verzamelen van ideeën

Toerisme Vlaanderen sloeg begin 2023 de handen in elkaar met bewoners, ondernemers, molenaars, verenigingen en het Lokaal Bestuur Kruibeke om kennis en ideeën rond de Graventoren en getijdenmolen samen te brengen. Het leverde enkele toekomstscenario’s en één unanieme gedachte op: “Het moet een plek zijn die inspiratie biedt en ruimte om op adem te komen.”

In een aangepaste getijdenmolen zien de participanten een unieke kans om de plek als educatief en beleefcentrum te gebruiken om te leren over de werking van de getijden, de molen en over de plaatselijke geschiedenis, folklore en streekproducten. De Graventoren zien deelnemers als beleefruimte over het verleden: over hoe het er vroeger uitzag, over Mercator, over de Schelde en de geschiedenis van de Graven van Vlaanderen.

In het oude brandweerarsenaal zou er ruimte mogen zijn voor toeristische informatie en beleving, en de publieke ruimte op het Mercator-eiland biedt mogelijkheden voor verbinding. Om dit alvast te testen, vindt van december tot april een kunstresidentie plaats in de molen. De ruimte wordt aangekleed als atelier, bezoekers kunnen deelnemen aan workshops die verband houden met de plek. In de loop van 2024 wordt het bouwproject gelanceerd en eind 2025 starten de infrastructurele werken.