Polders van Kruibeke

Inhoud

De Polders van Kruibeke, place to be voor geluksvogels

 

Weg van de wereld

Trek even de stekker uit je drukke leven en kom opladen tussen de bossen, weides, slikken, schorren en kreken. Samen goed voor zeshonderd hectare topnatuur. De Polders van Kruibeke vormen een paradijs voor zoogdieren, vogels, bijen, bomen, kruiden en bloemen. En een toegankelijke oase van rust voor wandelaars en fietsers. Hier kijk je je ogen uit terwijl je zuurstof tankt. Tijd voor een pitstop of al zin in je picknick? Zoek een bankje op. Het aangenaam fluitende, zoemende en ruisende koor staat klaar.

Het Sigmaplan: nuttig én aangenaam

Als je een hengeltoelating hebt kan je zelfs vissen in de Polders, onder meer op snoek. In Kortbroek bijvoorbeeld of vanaf de speciale steigers aan de Bazelse Kreek. Het maakt allemaal deel uit van de slimme inrichting van dit grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Dat hoort op zijn beurt bij het ingenieuze Sigmaplan van de overheid, om bewoonde gebieden te beschermen tegen wateroverlast. Zo gaan veiligheid en natuurontwikkeling hand in hand.

Klaar voor de grote splash?

Wanneer de Schelde stevig stijgt, gaan de sluizen van de overloopdijk open. Dat geeft spectaculaire watervallen. Machtig om mee te maken hoe die enorme hoeveelheid water richting natuurreservaat kolkt. Het is sowieso een goed plan om tot hier te komen, voor het tientallen meters lange graffitikunstwerk van SuptilOne. Hij inspireerde het op een nummer van de lokale hiphopband Krutown. Epic

Praktisch

Toegankelijkheid

Het gebied bestaat uit: 

  • Natuur: Voor een groot deel van het natuurgebied is een toegankelijkheidsregeling opgemaakt, een plan waar duidelijk staat aangeduid wie, waar en wanneer welkom is. De toegankelijkheidsregeling kan je hier nalezen. 
  • Openbare wegen: Deze zijn altijd toegankelijk. Enkel bij overstromingsgevaar worden bepaalde wegen duidelijk zichtbaar afgesloten. 
  • Jaagpaden: Op de jaagpaden is het Algemeen Reglement der Scheepvaartwegen van het Koninkrijk (ARSK) van toepassing en de Wegcode op de openbare jaagpaden. We vragen aan alle medegebruikers van het jaagpad hoffelijkheid en respect naar elkaar toe: het jaagpad is er voor iedereen. Niemand mag een ander in gevaar brengen. Op de website van de Vlaamse Waterweg nv wordt informatie aangeboden over gedragsafspraken voor fietsers, wandelaars en andere medegebruikers.

Bekijk hier een filmpje over de verschillende waterstanden in de Polders van Kruibeke, van laag water tot extreem stormtij.

Meer info

http://www.sigmaplan.be/nl/projectgebieden/polders-van-kruibeke

www.barbiergidsen.be

www.ontdekkruibeke.nu