Terug in de tijd: erfgoedproject in en rond de Graventoren van Rupelmonde

Inhoud

Een erfgoedproject voor de tweede graad van het basisonderwijs, waarbij leerlingen op zoek gaan naar sporen uit het verleden, zowel in hun eigen omgeving als in en rond de Graventoren in Rupelmonde. De leerlingen worden op sleeptouw genomen door Gerardus Mercator, de beroemde cartograaf die geboren werd in Rupelmonde en die een tijdlang gevangen zat in de waterburcht waar de Graventoren een overblijfsel van is.


De opdrachtenreeks bestaat uit vier delen:

1. Voorbereiding in de klas: speuren naar sporen uit het verleden in de omgeving van de school en in de eigen straat, hoekenwerk rond kaartlezen en de middeleeuwen, enkele creatieve oefeningen.

2. Op stap in de omgeving van de Graventoren: Mercator neemt de kinderen mee op sleeptouw door de oude straatjes van Rupelmonde aan de hand van leuke opdrachtenfiches.

3. Bezoek aan de Graventoren: De Graventoren is gebouwd op de ruïne van een waterburcht met 17 torens uit de 12de eeuw, opgericht door de graven van Vlaanderen.

4.Verwerking in de klas via keuzeopdrachten: Leerkrachten kunnen een keuze maken uit de verschillende activiteiten, rekening houdend met hun beschikbare tijd en de grootte van hun klasgroep.

Alle opdrachten zijn rechtstreeks gelinkt aan de Zilldoelen. Deze staan uitvoering beschreven in de gebruiksaanwijzing.

Procedure

Aanvragen via toerisme@kruibeke.be
De meeste benodigde materialen worden aangeleverd.
Er kan ook gekozen worden om deze zelf te voorzien en de opdrachtenbundel uit te printen.

Kostprijs

Het bezoek aan de Graventoren is gratis, maar dient aangevraagd te worden via toerisme@kruibeke.be