Vaccinatie voor kinderen van 5 tot 11 jaar

Gepubliceerd op maandag 10 jan 2022 om 10:31
Alle kinderen van 5 tot en met 11 jaar krijgen de kans zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Dit kan op school gebeuren of in het vaccinatiecentrum. Via de eerstelijnszone Waasland NO nemen diverse scholen in Kruibeke, Bazel en Rupelmonde hieraan deel.

De vaccinatie is niet verplicht, maar verkleint het risico op besmettingen en ziekte en biedt zo voordelen voor het kind en de maatschappij. Als het virus zich minder gemakkelijk kan verspreiden, raakt ook het gezins-, school- en vrijetijdsleven van kinderen minder verstoord. Ook als je kind al eens besmet werd met COVID-19, is vaccinatie sterk aanbevolen. 

Welke vaccins?

5- tot en met 11-jarigen krijgen twee keer het kindervaccin van Pfizer toegediend, met een tussentijd van 21 dagen. Dit vaccin is op maat van kinderen gemaakt. De tweede prik  is even belangrijk als de eerste, want enkel met 2 prikken is je kind beschermd. 

Vaccinatie op school

De vaccinatie voor 5-11-jarigen wordt aangeboden op diverse scholen in onze gemeente. Hiervoor is uiteraard de expliciete toestemming nodig van de beide ouders. Dit is geen verplichting, wel een vrijblijvend aanbod.

  • Als u als ouders wenst in te gaan op het aanbod om uw kind op school te laten vaccineren, vult u het formulier in dat u ontvangt via de school en bezorgt u dit ten laatste donderdag 13 januari 2022 in een gesloten enveloppe terug aan de school van uw kind. Het invullen en het door beide ouders ondertekenen van het invulformulier wordt beschouwd als een ouderlijke toestemming voor de vaccinatie. Het verwerken van de formulieren zal gebeuren onder toezicht van medisch gekwalificeerd personeel.
    De vaccinatieplanning per school wordt opgemaakt in functie van het aantal te vaccineren kinderen. Via de school verneemt u de precieze datum waarop de vaccinaties daar plaatsvinden. U hoeft dus verder niets te doen met de uitnodigingsbrief die u per post ontvangt. 
  • Kunt of wilt u geen toestemming geven, dan hoeft u niets te doen en zal uw kind niet op school gevaccineerd worden.
  • Wilt u als ouder bij het vaccineren aanwezig zijn, dan kunt u ervoor kiezen om uw kind op een later tijdstip in het vaccinatiecentrum te laten vaccineren. Zie hieronder bij 'Uitnodiging'.

  

De effectieve vaccinaties (eerste prik) op de basisscholen zullen doorgaan in de periode tussen 18 en 28 januari 2022. Na ongeveer 3 weken zal ook de 2de prik worden voorzien op school.

Opgelet: niet alle scholen nemen hieraan deel. Ontvang je geen brief via de school in de periode 10-13 januari 2022, dan kan je je kind laten vaccineren in het vaccinatiecentrum in Beveren via de uitnodigingsbrief per post. 

Uitnodiging

Elk kind dat in Vlaanderen woont, zal via de post een uitnodiging voor vaccinatie ontvangen. pdf bestandVoorbeeld uitnodigingsbrief COVID-19-vaccinatie 5-11-jarigen (96 kB)

Kinderen kunnen hun uitnodiging ook ontvangen via 'my e-box'. Die moet wel eerst geactiveerd worden; daarvoor heb je een kids-ID met pincode nodig. Voor kinderen van 6 jaar tot 12 jaar met Belgische nationaliteit kunnen de ouders zo'n kids-ID aanvragen

Waarom vaccineren?

Alle antwoorden op veelgestelde vragen, lees je hier: Vaccinatie van 5-11-jarigen - Laat je vaccineren

In de filmpjes hieronder geeft Prof. Pierre Van Damme antwoord op vaak gestelde vragen over COVID-19-vaccinatie voor 5-11-jarigen.

Vragen? Contact?

Over het vaccin: Vaccinatie van 5-11-jarigen - Laat je vaccineren

Over vaccinatie op school: Neem over de vaccinatie op school geen contact op met de schooldirectie of leerkrachten. Zij zullen je enkel kunnen doorverwijzen naar www.laatjevaccineren.be of https://www.beveren.be/nl/vaccinatie/praktische-informatie-over-uw-vaccinatie.